Electrolux KODEC75X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Aby uzyskać szybki dostęp do porad, instrukcji
obsługi, pomocy technicznej itp., zarejestruj
urządzenie: electrolux.com/register
W pełni wykorzystaj
potencjał swoich
urządzeń
KODEC75X
PL Piekarnik Instrukcja obsługi
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA........................................... 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA............................................ 5
3. OPIS URZĄDZENIA........................................................................................... 8
4. PANEL STEROWANIA.......................................................................................9
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM........................................................................9
6. CODZIENNE UŻYTKOWANIE......................................................................... 10
7. FUNKCJE ZEGARA......................................................................................... 12
8. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW................................................................... 14
9. DODATKOWE FUNKCJE.................................................................................17
10. WSKAZÓWKI I PORADY............................................................................... 17
11. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE................................................................ 36
12. ROZWIĄZANIE PROBLEMÓW...................................................................... 40
13. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA............................................................. 41
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci
doświadczeń i innowacji. To przydatne i stylowe urządzenie zostało
zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność
uzyskania doskonałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Zapraszamy do naszej witryny internetowej, aby:
Uzyskać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.electrolux.com/support
Zarejestrować produkt, aby otrzymać lepszą obsługę serwisową:
www.registerelectrolux.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA I SERWIS
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Informacje te można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.electrolux.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
dołączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją produktu.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu w celu wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń. Dzieci w wieku
poniżej 8 lat i osoby o znacznym stopniu
niepełnosprawności nie powinny zbliżać się
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym
nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
OSTRZEŻENIE: Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać
się do pracującego lub stygnącego urządzenia.
Podczas pracy urządzenia niektóre jego elementy
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Dzieci nie powinny zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od
zasilania.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć porażenia prądem,
przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy
upewnić się, że urządzenie jest wyłączone.
Nie uruchamiać urządzenia przed zainstalowaniem go
w zabudowie.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go
wymienić producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec ryzyku porażenia prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
Należy stosować wyłącznie termosondę zalecaną do
danego modelu urządzenia.
www.electrolux.com4
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zainstalować urządzenie w
odpowiednim i bezpiecznym miejscu,
które spełnia wymagania instalacyjne.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Przed zamontowaniem urządzenia
należy sprawdzić, czy drzwi otwierają
się bez oporu.
Urządzenie wyposażono w
elektryczny układ chłodzenia.
Wymaga on zasilania elektrycznego.
Meble przeznaczone do zabudowy
urządzenia muszą spełniać wymogi
dotyczące odporności zawarte w
normie DIN 68930.
Minimalna wyso‐
kość szafki (mini‐
malna wysokość
szafki pod blatem)
578 (600) mm
Szerokość szafki 560 mm
Głębokość szafki 550 (550) mm
Wysokość przedniej
części urządzenia
594 mm
Wysokość tylnej
części urządzenia
576 mm
Szerokość przedniej
części urządzenia
595 mm
Szerokość tylnej
części urządzenia
559 mm
Głębokość urządze‐
nia
567 mm
Głębokość części
urządzenia do zabu‐
dowy
546 mm
Głębokość z otwar‐
tymi drzwiami
1027 mm
Minimalna wielkość
otworu wentylacyj‐
nego. Otwór umiejs‐
cowiony w tylnej do‐
lnej części szafki
560 x 20 mm
Długość przewodu
zasilającego Prze‐
wód jest umiejsco‐
wiony w prawym tyl‐
nym rogu
1500 mm
Wkręty mocujące 4 x 25 mm
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na
tabliczce znamionowej odpowiadają
parametrom znamionowym źródła
zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
POLSKI 5
Przewody zasilające nie mogą
dotykać ani przebiegać w pobliżu
drzwi urządzenia lub wnęki pod
urządzeniem, zwłaszcza gdy
urządzenie działa i drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby po zakończeniu instalacji
urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowoprądowych
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Urządzenie wyposażono w przewód
zasilający oraz wtyczkę.
2.3 Użytkowanie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem,
porażeniem prądem lub
wybuchem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie uszkodzeniem
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
www.electrolux.com6
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), nie wolno zamykać drzwi
podczas pracy urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
2.4 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
używać produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na jego opakowaniu.
Nie czyścić emalii katalitycznej przy
użyciu detergentów.
2.5 Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie porażeniem
prądem.
Informacja dotycząca oświetlenia w
urządzeniu i elementów
oświetleniowych sprzedawanych
osobno jako części zamienne:
Zastosowane elementy oświetleniowe
są przystosowane do pracy w
wymagających warunkach fizycznych
(temperatura, drgania, wilgotność) w
urządzeniach domowych lub są
przeznaczone do sygnalizacji stanu
działania urządzenia. Nie są one
przeznaczone do innych zastosowań i
nie nadają się do oświetlania
pomieszczeń domowych.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.6 Serwis
Aby naprawić urządzenie, należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
2.7 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
POLSKI 7
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
1
2
3
4
5
2 3 5
8
14
11
9
10
641
12
7
13
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji pieczenia
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Wyświetlacz
5
Pokrętło sterowania (temperatury)
6
Wskaźnik/symbol temperatury
7
Dodatkowa para
8
Gniazdo termosondy
9
Grzałka
10
Oświetlenie
11
Wentylacja
12
Prowadnice blach, wyjmowane
13
Wnęka komory
14
Poziomy umieszczenia potrawy
3.2 Wyposażenie
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Termosonda
Do pomiaru temperatury wewnątrz
produktu.
www.electrolux.com8
Prowadnice teleskopowe
Ułatwiają wkładanie i wyjmowanie
rusztów i blach.
4. PANEL STEROWANIA
4.1 Chowane pokrętła sterujące
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło. Pokrętło wysunie się.
4.2 Pola czujników/przyciski
Ustawianie czasu.
Ustawianie funkcji zegara.
Ustawianie czasu.
Włączanie i wyłączanie funkcji Termoobieg PLUS.
4.3 Przyciski
A B A C
A. Funkcje zegara
B. Wyłącznik czasowy
C. Wskaźnik termosondy
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Przed pierwszym użyciem
Podczas nagrzewania z piekarnika może wydobywać się nieprzyjemny zapach i dym.
Należy zapewnić odpowiednią wentylację w pomieszczeniu.
POLSKI 9
Krok 1 Krok 2
Krok 3
Ustawić aktualną godzi‐
Wyczyść piekarnik Nagrzać wstępnie pusty
piekarnik
1. Nacisnąć: .
2. , – nacisnąć, aby
ustawić godzinę. Na‐
cisnąć: .
3.
, – nacisnąć, aby
ustawić minuty. Nacis‐
nąć: .
1. Wyjąć z piekarnika
wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
2. Umyć piekarnik i akce‐
soria miękką szmatką
zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem łagodnego
detergentu.
1. Ustawić maksymalną
temperaturę dla funkcji:
.
Czas: 1 godz.
2. Ustawić maksymalną
temperaturę dla funkcji:
.
Czas: 15 min
Wyłączyć piekarnik i zaczekać, aż ostygnie. Umieścić akcesoria i wyjmowane pro‐
wadnice blach w piekarniku.
6. CODZIENNE UŻYTKOWANIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Jak ustawić: Funkcja
pieczenia
Krok 1 Obrócić pokrętło wyboru
funkcji pieczenia w celu wy‐
brania funkcji pieczenia.
Krok 2 Obrócić pokrętło sterujące,
aby wybrać temperaturę.
Krok 3 Po zakończeniu pieczenia
obrócić pokrętła w położenie
wyłączenia, aby wyłączyć
piekarnik.
6.2 Ustawianie funkcji:Termoobieg PLUS
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie oparzeniem i uszkodzeniem urządzenia.
Krok 1 Upewnić się, że piekarnik ostygł.
Krok 2 Napełnić wnękę komory wodą
z kranu.
Maksymalna pojemność
wnęki komory wynosi 250 ml.
Wnęki komory nie należy na‐
pełniać podczas trwania pie‐
czenia lub gdy piekarnik jest
gorący.
www.electrolux.com10
Krok 3
Wybrać funkcję: .
Nacisnąć: . Zaświeci się wskaźnik. Przycisk działa tylko wraz z funkcją:
Termoobieg PLUS.
Krok 4 Obrócić pokrętło regulacji temperatury, aby ustawić temperaturę.
Krok 5 Nagrzewać pusty piekarnik przez 10 minut w celu wytworzenia wilgoci.
Krok 6 Umieścić potrawę w piekarniku.
Patrz rozdział „Wskazówki i porady”. Nie otwierać drzwi piekarnika pod‐
czas gotowania.
Krok 7 Obrócić pokrętło wyboru funkcji pieczenia w położenie wyłączenia, aby
wyłączyć urządzenie.
– nacisnąć, aby wyłączyć piekarnik. Wskaźnik zgaśnie.
Krok 8 Po zakończeniu działania funkcji ostrożnie otwierać drzwi. Wydostająca
się para może wywołać poparzenia.
Krok 9 Upewnić się, że piekarnik ostygł. Usunąć pozostałą wodę z wnęki komo‐
ry.
6.3 Funkcje pieczenia
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Piekarnik jest wyłączo‐
ny.
Oświetlenie
piekarnika
Do włączania oświetle‐
nia.
Termoobieg /
Termoobieg
PLUS
Do jednoczesnego pie‐
czenia na trzech pozio‐
mach i do suszenia
żywności.
Ustawić temperaturę o
20-40°C niższą od tem‐
peratury dla funkcji Pie‐
czenia tradycyjnego.
Do zwiększenia wilgot‐
ności podczas piecze‐
nia. Do uzyskania odpo‐
wiedniego koloru i chru‐
piącej skórki podczas
pieczenia. Do zapew‐
nienia soczystości pod‐
czas odgrzewania.
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Funkcja Pizza
Do wypieku pizzy. Do
intensywnego przyru‐
mieniania i pieczenia
potraw z chrupiącym
spodem.
Pieczenia tra‐
dycyjnego /
Kataliza
Do pieczenia i opieka‐
nia żywności na jednym
poziomie piekarnika.
Umożliwia uruchomie‐
nie funkcji czyszczenia
katalitycznego.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast na
kruchym spodzie oraz
do pasteryzowania żyw‐
ności.
Rozmrażanie
Do rozmrażania żyw‐
ności (warzyw i owo‐
ców). Czas rozmrażania
uzależniony jest od iloś‐
ci i grubości mrożonej
potrawy.
POLSKI 11
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Pieczenie pa‐
rowe
Funkcja zapewnia
oszczędność energii
podczas pieczenia.
Podczas używania tej
funkcji temperatura w
komorze może się róż‐
nić od temperatury us‐
tawionej. Wykorzysty‐
wane jest ciepło reszt‐
kowe. Może nastąpić
zmniejszenie mocy
grzania. Więcej infor‐
macji można znaleźć w
rozdziale „Codzienna
eksploatacja”, Uwagi
dotyczące funkcji: Pie‐
czenie parowe.
Grill
Do grillowania cienkich
porcji potraw i opiekania
chleba.
Turbo grill
Do pieczenia dużych
kawałków mięsa lub
drobiu z kośćmi na jed‐
nym poziomie. Do przy‐
rządzania zapiekanek i
przyrumieniania.
Podczas działania
niektórych funkcji piekarnika
oświetlenie może wyłączyć
się automatycznie przy
temperaturze poniżej 60°C.
6.4 Uwagi dotyczące funkcji:
Pieczenie parowe
Funkcji tej użyto w celu potwierdzenia
zgodności z wymogami rozporządzeń
UE 65/2014 i UE 66/2014, dotyczących
klasy efektywności energetycznej i
ekoprojektu. Testy przeprowadzono
zgodnie z normą EN 60350-1.
Drzwi piekarnika powinny być zamknięte
podczas pieczenia, tak aby działanie
funkcji nie było zakłócane, a piekarnik
działał z najwyższą możliwą wydajnością
energetyczną.
Wskazówki dotyczące pieczenia – patrz
rozdział „Wskazówki i porady”, Pieczenie
parowe. Ogólne zalecenia dotyczące
oszczędzania energii znajdują się w
rozdziale „Wydajność energetyczna”,
Oszczędzanie energii.
7. FUNKCJE ZEGARA
7.1 Funkcje zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego
czasu.
Czas
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
Minutnik
Ustawianie czasu do odliczania. Funkcja nie ma wpływu
na działanie piekarnika. Funkcję tę można włączyć w
dowolnej chwili – również wtedy, gdy piekarnik jest wy‐
łączony.
www.electrolux.com12
7.2 Jak ustawić: Funkcje zegara
Jak zmienić: Aktualna godzina
– miga po podłączeniu piekarnika do zasilania, po przerwie w zasilaniu lub gdy
zegar nie jest ustawiony.
Krok 1
– nacisnąć kilkakrotnie. – zacznie migać.
Krok 2
, – nacisnąć, aby ustawić czas.
Po upływie około 5 sekund miganie ustanie, a na wyświetlaczu będzie wi‐
doczna ustawiona aktualna godzina.
– nacisnąć kilkakrotnie, aby zmienić aktualną godzinę. – zacznie migać.
Jak ustawić: Czas
Krok 1 Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę.
Krok 2
– nacisnąć kilkakrotnie. – zacznie migać.
Krok 3
, – nacisnąć, aby ustawić czas.
Wyświetlacz pokazuje: .
– zacznie migać po upływie ustawionego czasu. Rozlegnie się sygnał
dźwiękowy i piekarnik wyłączy się.
Krok 4 Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Krok 5 Obrócić pokrętła w położenie wyłączenia.
Jak ustawić: Minutnik
Krok 1
– nacisnąć kilkakrotnie. – zacznie migać.
Krok 2
, – nacisnąć, aby ustawić czas.
Po upływie 5 sekund funkcja uruchomi się automatycznie.
Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Krok 3 Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Krok 4 Obrócić pokrętła w położenie wyłączenia.
Jak anulować: Funkcje zegara
Krok 1
– nacisnąć kilkakrotnie, aż symbol funkcji zegara zacznie migać.
Krok 2
Nacisnąć i przytrzymać: .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku sekundach.
POLSKI 13
8. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
8.1 Termosonda
Termosonda – mierzy temperaturę
wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie
ustawioną temperaturę, piekarnik
wyłącza się.
Ustawić dwie wartości temperatury:
temperaturę piekarnika: co najmniej
120°C,
temperaturę wewnątrz produktu.
Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia:
Składniki powinny mieć temperaturę
pokojową.
Termosonda – nie używać do
przyrządzania płynnych potraw.
Termosonda – podczas pieczenia
musi pozostać w potrawie.
Kategorie potraw: mięso, drób i
ryba
1. Włożyć końcówkę termosondy w
środek mięsa lub ryby, jeśli to
możliwe – w środkową część.
Upewnić się, że co najmniej 3/4
termosondy znajduje się w potrawie.
2. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazda znajdującego się w przedniej
ramie urządzenia.
Zacznie migać wskaźnik termosondy
.
3. Nacisnąć przycisk lub , aby
ustawić temperaturę wewnątrz
produktu. Można wybrać dowolną
temperaturę w zakresie od 30°C do
99°C.
4. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
Gdy potrawa osiągnie ustawioną
temperaturę, przez 2 minuty będzie
emitowany sygnał dźwiękowy. Nacisnąć
dowolny przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5. Wyłączyć urządzenie.
6. Wyjąć wtyczkę termosondy z
gniazda. Wyjąć naczynie z
urządzenia.
Jeśli potrawa nie jest odpowiednio
upieczona, należy powtórzyć powyższe
czynności i ustawić wyższą temperaturę
wewnątrz produktu.
Podczas pieczenia można w dowolnej
chwili zmienić ustawienie temperatury.
Nacisnąć , aby zmienić temperaturę
wewnątrz produktu.
www.electrolux.com14
OSTRZEŻENIE!
Należy zachować
ostrożność podczas
wyjmowania końcówki i
wtyczki termosondy.
Termosonda jest gorąca.
Występuje zagrożenie
poparzeniem.
Kategoria potraw: zapiekanki
1. Umieścić połowę składników w
naczyniu do zapiekania.
2. Umieścić końcówkę termosondy
dokładnie w środkowej części
potrawy. Termosonda powinna być
stabilna podczas pieczenia. Można w
tym celu wykorzystać składnik
potrawy o stałej konsystencji.
Silikonowy uchwyt termosondy
oprzeć o krawędź naczynia.
Końcówka termosondy nie powinna
dotykać dna naczynia.
3. Przykryć termosondę pozostałymi
składnikami.
4. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazda znajdującego się w przedniej
ramie urządzenia.
Zacznie migać wskaźnik termosondy
.
5. Nacisnąć przycisk lub , aby
ustawić temperaturę wewnątrz
produktu. Można wybrać dowolną
temperaturę w zakresie od 30°C do
99°C.
6. Ustawić funkcję i temperaturę
piekarnika.
Gdy potrawa osiągnie ustawioną
temperaturę, przez 2 minuty będzie
emitowany sygnał dźwiękowy. Nacisnąć
dowolny przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
7. Wyłączyć urządzenie.
8. Wyjąć wtyczkę termosondy z
gniazda. Wyjąć naczynie z
urządzenia.
Jeśli potrawa nie jest odpowiednio
upieczona, należy powtórzyć powyższe
czynności i ustawić wyższą temperaturę
wewnątrz produktu.
Podczas pieczenia można w dowolnej
chwili zmienić ustawienie temperatury.
Nacisnąć , aby zmienić temperaturę
wewnątrz produktu.
OSTRZEŻENIE!
Należy zachować
ostrożność podczas
wyjmowania końcówki i
wtyczki termosondy.
Termosonda jest gorąca.
Występuje zagrożenie
poparzeniem.
8.2 Wkładanie akcesoriów
Niewielki występ na górze ma na celu
zapewnienie większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
POLSKI 15
zabezpieczenie przed wypadnięciem.
Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega
zsuwaniu się naczyń z rusztu.
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jed‐
nego z poziomów umieszczania po‐
traw .
Blacha do pieczenia ciasta /Głębo‐
ka blacha:
Wsunąć blachę między prowadnice
blachy.
Ruszt, Blacha do pieczenia ciasta /
Głęboka blacha:
Wsunąć blachę między prowadnice
blachy, a ruszt między prowadnice na
wyższym poziomie.
8.3 Używanie prowadnic
teleskopowych
Nie smarować prowadnic teleskopowych.
Przed zamknięciem drzwi upewnić się,
że prowadnice teleskopowe całkowicie
wsunięto do wnętrza piekarnika.
www.electrolux.com16
Ruszt:
Umieścić ruszt na prowadnicach tele‐
skopowych.
Głęboka blacha:
Umieścić głęboką blachę na prowadni‐
cach teleskopowych.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Umieścić ruszt wraz z głęboką blachą
na prowadnicy teleskopowej.
9. DODATKOWE FUNKCJE
9.1 Wentylator chłodzący
Podczas pracy piekarnika wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymywać powierzchnie piekarnika w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
piekarnika wentylator chłodzący działa
do czasu ostygnięcia piekarnika.
10. WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
POLSKI 17
10.1 Zalecenia dotyczące pieczenia
Temperatury i czasy gotowania podane w tabelach mają wyłącznie charakter orien‐
tacyjny. Zależą one od przepisu, jakości oraz ilości użytych składników.
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotychczas używany. W poniższych tabelach
podano zalecane ustawienia temperatury, czasu pieczenia i poziomu piekarnika dla
określonych rodzajów potraw.
W przypadku braku ustawień dla specjalnego przepisu należy znaleźć ustawienia dla
podobnej potrawy.
10.2 Termoobieg PLUS
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć blachy do pieczenia.
CIASTA / CIASTKA / CHLEB
(ml) (°C) (min)
Ciasteczka / Drożdżówki / Croissanty 100 150 - 180 10 - 20
Focaccia 100 200 - 210 10 - 20
Pizza 100 230 10 - 20
Bułki 100 200 20 - 25
Chleb 100 180 35 - 40
Ciasto ze śliwkami / Szarlotka / Bułeczki cynamo‐
nowe, pieczone w foremce
100 - 150 160 - 180 30 - 60
Jeśli nie wskazano inaczej, użyć 150 ml wody.
GOTOWE DANIA MROŻONE
(°C) (min)
Pizza 200 - 210 10 - 20
Croissanty 170 - 180 15 - 25
Lasagne, użyć 200 ml 180 - 200 35 - 50
Użyć 100 ml wody.
Ustawić temperaturę 110 °C.
ODŚWIEŻANIE POTRAW
(min)
Bułki 10 - 20
www.electrolux.com18
ODŚWIEŻANIE POTRAW
(min)
Chleb 15 - 25
Focaccia 15 - 25
Mięso 15 - 25
Kosz 15 - 25
Pizza 15 - 25
Ryż 15 - 25
Warzywa 15 - 25
Użyć 200 ml wody.
Użyć szklanego naczynia do pieczenia.
PIECZENIE MIĘS
(°C) (min)
Pieczeń wołowa 200 50 - 60
Kurczak 210 60 - 80
Pieczeń wieprzowa 180 65 - 80
10.3 Pieczenie ciast
Do pierwszego pieczenia ustawić niższą
temperaturę.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają się
równomiernie. Nie ma potrzeby zmiany
ustawienia temperatury w takim
przypadku. W trakcie pieczenia produkty
przyrumienią się równomiernie.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
10.4 Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przy‐
czyna
Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
odpowiednio upieczo‐
ny.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie piekarnika.
POLSKI 19
Efekt pieczenia Prawdopodobna przy‐
czyna
Środek zaradczy
Ciasto zapada się, robi
się zakalcowate, roz‐
miękłe lub jest nierów‐
nomiernie upieczone.
Temperatura piekarnika
jest za wysoka.
Następnym razem ustawić nie‐
co niższą temperaturę piekarni‐
ka.
Temperatura piekarnika
jest za wysoka, a czas
pieczenia za krótki.
Następnym razem ustawić dłuż‐
szy czas pieczenia i obniżyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto jest za suche. Temperatura piekarnika
jest za niska.
Następnym razem ustawić wy‐
ższą temperaturę piekarnika.
Za długi czas pieczenia. Następnym razem ustawić krót‐
szy czas pieczenia.
Ciasto piecze się nie‐
równomiernie.
Temperatura piekarnika
jest za wysoka, a czas
pieczenia za krótki.
Następnym razem ustawić dłuż‐
szy czas pieczenia i obniżyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto nie jest równomier‐
nie rozprowadzone.
Następnym razem rozprowa‐
dzić równomiernie ciasto na
blasze.
Ciasto nie jest gotowe
po upływie czasu pie‐
czenia podanego w
przepisie.
Temperatura piekarnika
jest za niska.
Następnym razem ustawić nie‐
co wyższą temperaturę piekar‐
nika.
10.5 Pieczenie na jednym poziomie
PIE‐
CZENIE W
FORMACH
(°C) (min)
Spód tarty –
ciasto kruche,
nagrzać pusty
piekarnik
Termoobieg 170 - 180 10 - 25 2
Spód tarty –
ciasto bisz‐
koptowe
Termoobieg 150 - 170 20 - 25 2
Kołacz /
Brioszki
Termoobieg 150 - 160 50 - 70 1
Tort biszkop‐
towy / Ciasta
owocowe
Termoobieg 140 - 160 70 - 90 1
Sernik Pieczenia tradycyjne‐
go
170 - 190 60 - 90 1
Użyć trzeciego poziomu piekarnika.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux KODEC75X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi