13
1.9 JAK PRAWID¸OWO KORZYSTAå Z KUCHENKI
Mikrofale sà promieniowaniem elektromagnetycznym wyst´pujàcym równie˝ w naturze w postaci fal
Êwietlnych (np. Êwiat∏o s∏oneczne), we wn´trzu kuchenki przenikajà one potraw´ we wszystkich kierun-
kach i ogrzewajà czàsteczki wody, t∏uszczu i cukru. Ciep∏o wytwarza si´ bardzo szybko zaÊ pojemnik roz-
grzewa si´ poÊrednio od ciep∏a potrawy. Dzi´ki temu potrawa nie przywiera do naczynia, dlatego mo˝-
na u˝ywaç niewiele t∏uszczu (w niektórych przypadkach wcale). Ze wzgl´du na niewielkà iloÊç t∏uszczu
potrawy przygotowywane w kuchence mikrofalowej sà zdrowe i dietetyczne. Ponadto w porównaniu
z metodami tradycyjnymi potrawy sà przygotowywane w ni˝szej temperaturze, dlatego te˝ nast´puje
mniejszy ubytek wody i jedzenie traci mniej wartoÊci od˝ywczych i zachowuje lepszy smak.
PODSTAWOWE ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
1. Gotowanie zwiàzane jest z wielkoÊcià i jednolitoÊcià przygotowywanej potra-
wy. Szasz∏yk przygotowuje si´ szybciej od pieczeni, poniewa˝ sk∏ada si´
z mniejszych kawa∏ków mi´sa. Aby prawid∏owo ustawiç czas gotowania nale-
˝y konsultowaç tabele na nast´pnych stronach, zwi´kszajàc iloÊç potrawy na-
le˝y tak˝e wyd∏u˝yç czas gotowania i na odwrót. Nale˝y przestrzegaç czasów
„odpoczynku” (przez czas odpoczynku rozumiany jest czas, który potrawa
musi odczekaç po gotowaniu, aby ostatecznie wewnàtrz niej wyrówna∏a si´
temperatura). Na przyk∏ad temperatura mi´s podniesie si´ o ok. 5 – 8
O
C w cza-
sie odpoczynku. Potrawa mo˝e „odpoczywaç” tak˝e na zewnàtrz kuchenki.
2. Jednà z najwa˝niejszych czynnoÊci jest kilkakrotne mieszanie podczas goto-
wania. Umo˝liwia ono równomierne rozk∏adanie si´ temperatury i skrócenie
czasu gotowania.
3. Zaleca si´ tak˝e przewracaç potraw´ podczas gotowania. Dotyczy to przede
wszystkim mi´sa zarówno w du˝ych (pieczeni, ca∏ych kurczaków), jak i ma∏ych
kawa∏kach (pierÊ z kurczaka, szasz∏yk).
4. Potrawy ze skórà lub skorupkà (np. jab∏ka, ziemniaki, pomidory,
sznycle w panierce, ryby), nale˝y w kilku miejscach przedziurawiç
widelcem, by para mog∏a si´ wydostawaç i skóra nie uleg∏a rozsa-
dzeniu.
5. Przygotowujàc du˝e porcje tej samej potrawy, na przyk∏ad gotowanych ziem-
niaków, zaleca si´ u∏o˝enie na okràg∏o w naczyniu ˝aroodpornym, by ugoto-
wa∏y si´ równomiernie.
6. Im ni˝sza jest temperatura potrawy wk∏adanej do kuchenki, tym d∏u˝szy jest
czas gotowania. Potrawa o temperaturze otoczenia gotuje si´ szybciej ni˝ po-
trawa wyj´ta z lodówki.
7. Gotujàc nale˝y zawsze ustawiaç naczynie po Êrodku talerza obrotowego.
8. Gromadzenie si´ pary w kuchence, w okolicach drzwiczek i ujÊcia powietrza jest zupe∏nie normal-
ne. Aby jà zmniejszyç nale˝y przykryç potraw´ przezroczystà folià, woskowanym papie-
rem, szklanà pokrywkà lub odwróconym talerzem. Ponadto potrawy o du˝ej zawartoÊci wo-
dy (np. warzywa) gotujà si´ lepiej, gdy sà przykryte. Przykrycie potrawy umo˝liwia ponadto utrzyma-
nie w czystoÊci wn´trza kuchenki. Nale˝y u˝ywaç folii przeznaczonej do kuchenek mikrofalowych.
9. Nie gotowaç jajek w skorupkach. CiÊnienie powstajàce wewnàtrz mog∏oby rozsadziç jajko (tak-
˝e po skoƒczonym gotowaniu). Nie podgrzewaç gotowanych jajek, jeÊli nie sà przekrojone.
10. Przed podgrzewaniem lub gotowaniem potraw umieszczonych w zamkni´tych pojemnikach nale˝y
je otworzyç. CiÊnienie powstajàce w zamkni´tym pojemniku podnios∏oby si´ i rozsadzi∏o go, tak˝e po
skoƒczonym gotowaniu.