Ariston MWA 121/HA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Kuchenka
mikrofalowa
• MWA 212
Kuchenka
mikrofalowa
• MWA 212
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 1
2
S p i s t r e Ê c i
Rozdzia∏ 1 – PODSTAWOWE INFORMACJE . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
1.1 OPIS URZÑDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
1.2 OPIS I OBS¸UGA PANELU STEROWANIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
1.3 ZABUDOWA KUCHENKI MIKROFALOWEJ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
1.4 ZALECENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
1.5 DANE TECHNICZNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
1.6 INSTALACJA I POD¸ÑCZENIE ELEKTRYCZNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
1.7 NACZYNIA, KTÓRYCH MO˚NA U˚YW
DO GOTOWANIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
1.8 JAK NAJLEPIEJ WYKORZYSTAå MO˚LIWOÂCI KUCHENKI . . . . . . . . . 12
1.9 JAK PRAWID¸OWO KORZYSTAå Z KUCHENKI . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Rozdzia∏ 2 – OBS¸UGA KUCHNI MIKROFALOWEJ . . . . . . . . . . . . 14
2.1 FUNKCJA PIECZENIA SAMYMI MIKROFALAMI . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
2.2 KORZYSTANIE Z FUNKCJI JEDNOCZESNEGO GOTOWANIA
NA DWÓCH POZIOMACH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
2.3 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL
DO UTRZYMYWANIA POTRAW W CIEPLE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
2.4 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL DO ROZMRA˚ANIA . . . 17
2.5 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL DO PODGRZEWANIA . . 19
2.6 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL DO GOTOWANIA . . . . 21
2.7 FUNKCJA PIECZENIA MIKROFALAMI I GRILLEM . . . . . . . . . . . . . . . . 25
2.8 FUNKCJA PIECZENIA SAMYM GRILLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Rozdzia∏ 3 – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . 29
3.1 CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
3.2 JEÂLI COÂ NIE DZIA¸A… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Kuchenka
mikrofalowa
• MWA 212
2
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 2
3
Dane oraz instrukcje testów technicznych zgodne z IEC 705 i EN 60705 (1999-04)
Mi´dzynarodowa Komisja Elektrotechniczna SC 59 H opracowa∏a Norm´ testów porównawczych para-
metrów grzejnych kuchenek mikrofalowych.
Zalecamy nast´pujàce parametry testów dla niniejszej kuchenki:
Nr testu
w normie
12.3.1
12.3.2
12.3.3
13.3
12.3.4
12.3.6
Danie
Krem
jajeczny
Biszkopt
Kawa∏ek
mi´sa
Rozmra˝anie
mi´sa
mielonego
Pieczone
kartofle
Drób
Czas
trwania
15’-17’
5’-7’
19’-21’
10’-12’
24’-26’
38’-40’
Ci´˝ar
750 gr
475 gr
900 gr
500 gr
1100 gr
1200 gr
Czas
odpoczynku
5 min
5 min
5 min
15 min
5 min
5 min
Uwagi
Po up∏yni´ciu czasu odpoczynku nale˝y sprawdziç
górnà powierzchni´ dania. Wn´trze dania mo˝na
sprawdziç po dwóch godzinach.
Do pieczenia stosowaç naczynie ˝aroodporne zgodne
z Normà (maks. Êredn. 210 mm) lub pojemnik z
Pyrexu® o Êrednicy 210 mm, wysokoÊci 50 mm i
gruboÊci Êcianki 6 mm.
Przykryç pojemnik folià i przedziurawiç jà. Do
pieczenia stosowaç prostokàtny pojemnik ze szk∏a
˝aroodpornego, zgodny z Normà lub pojemnik
Arcopal®, nr Z1/88 (01)10460-1
UmieÊciç zamro˝onà potraw´ bezpoÊrednio na stoliku
obrotowym (E). Po up∏yni´ciu po∏owy czasu rozmra-
˝ania, potraw´ odwróciç.
Do pieczenia stosowaç naczynie ˝aroodporne zgodne
z Normà (maks. Êredn. 210 mm) lub pojemnik z
Pyrexu® o Êrednicy 210 mm, wysokoÊci 50 mm i
gruboÊci Êcianki 6 mm. Naczynie ustawiç bezpoÊrednio
na stoliku obrotowym. Nie nagrzewaç kuchenki przed
pieczeniem.
W przypadku potraw tego typu nale˝y ÊciÊle
przestrzegaç nast´pujàcych instrukcji: kurczaka u∏o˝yç
w naczyniu z Pyrexu® o Êrednicy 210 mm, wysokoÊci
50 mm i gruboÊci Êcianek 6 mm. Wlaç 1/2 szklanki
wody do naczynia i ustawiç je bezpoÊrednio na stoliku
obrotowym. Nie stosowaç podstawek z siatki ani tac
na Êciekajàcy t∏uszcz. W po∏owie czasu pieczeni, danie
nale˝y obróciç.
Funkcja Moc
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 3
4
Rozdzia∏ 1 – PODSTAWOWE INFORMACJE
Niektóre modele sà wyposa˝one w kratk´ umo˝liwiajàcà jednoczesne gotowanie dwóch potraw (jedno-
czeÊnie wk∏ada si´ dwa naczynia). Instrukcja gotowania na dwóch poziomach znajduje si´ na stronie 15.
1.1 OPIS URZÑDZENIA
A
B
D
G
H
F
I
CE
A Grza∏ka grilla
B Panel sterowania
C Pokrywka wyjÊcia mikrofal
D Sworzeƒ obracajàcy talerz
E Wewn´trzna strona
drzwiczek
F Wy˝szy ruszt
G Obrotowy talerz
H Wspornik obrotowego
talerza
I Ni˝szy ruszt
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 4
5
POKR¢T¸O MOCY MIKROFAL
Ustawiç pokr´t∏o
w zale˝noÊci od ˝àdanej mocy:
– 90W
– 135W (rozmra˝anie)
– 315W
– 450W
– 650W
– 900W
POKR¢T¸O TIMERA
POKR¢T¸O TO URUCHAMIA
WSZYSTKIE FUNKCJE
Przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara od 1 do 35 minut (po
up∏ywie czasu kuchenka si´ wy∏à-
cza i s∏ychaç sygna∏ dêwi´kowy).
PRZYCISK OTWIERANIA DRZWI
1.2 OPIS I OBS¸UGA PANELU STEROWANIA
POKR¢T¸O PROGRAMATORA
Tylko mikrofale:
Ustawiç pokr´t∏o w po∏o˝eniu
Tylko grill:
Ustawiç pokr´t∏o w po∏o˝eniu
Tryb mieszany: mikrofale + grill
Ustawiç pokr´t∏o w po∏o˝eniu
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 5
6
1.3 ZABUDOWA KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Kuchenki mikrofalowe mogà byç zainstalowane w szafce kuchennej. Tak zainstalowana kuchenka jest ca∏-
kowicie widoczna. Zestaw monta˝owy jest do∏àczony do urzàdzenia. Kuchenka mikrofalowa mo˝e byç za-
instalowana nad piekarnikiem, tylko, jeÊli jest on wyposa˝ony w wentylator ch∏odzàcy. PRZED U˚YCIEM
KUCHENKJ MIKROFALOWEJ NALE˚Y USUNÑå ZE ÂRODKA URZÑDZENIA WSZELKIE PLASTIKOWE ZABEZ-
PIECZENIA.
1. Przymocowaç metalowy kàtownik A dwoma 13 mm wkr´tami (kàtownik i wkr´ty znajdujà si´ w to-
rebce z elementami monta˝owymi).
50 min.
320 m
in.
550 min.
560
30
=
=
30
A
+8
0
360
+2
0
850 min
20
595
368
komin wentylacyjny
Urzàdzenie wymaga odpowiedniej wentylacji.
W tym celu nale˝y w cokole wyciàç otwór
o powierzchni nie mniejszej ni˝ 280 cm
2
.
20
595
368
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 6
7
2. Wykr´ciç 2. Êruby (X) z blaszki monta˝owej od do∏u kuchenki
3. Wpasowaç blaszk´ monta˝owà (
BB
) we wn´k´. Upewniç si´, ˝e zosta∏ zachowany jednakowy odst´p
ze wszystkich stron. Przy pomocy dwóch Êrub 16 mm (
HH
) (z woreczka z akcesoriami) przykr´ciç blach´.
Blach´ monta˝owà dok∏adnie dosunàç do kraw´dzi wn´ki.
B
=
B
=
H
H
B
H
X
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 7
8
4. Ca∏kowicie otworzyç wylot dymu (C).
5. Wsunàç kuchenk´ do niszy w szafce kuchennej, do momentu a˝ kraw´dê (G) b´dzie przylegaç do szaf-
ki i otwory (D) od spodu pokryjà si´ z wyst´pami (E) blachy monta˝owej (B).
6. Przykr´ciç kuchenk´ do blachy monta˝owej (B) przy pomocy wczeÊniej odkr´conych Êrub (X)
UWAGA: Wtyczka urzàdzenia powinna byç dost´pna, gdy jest ono zainstalowane we wn´ce. Napi´cie
elektryczne musi odpowiadaç napi´ciu podanemu na tabliczce znamionowej. Kuchenk´ nale˝y pod∏àczyç
do instalacji elektrycznej z uziemieniem.
Je˝eli w wyposa˝eniu nie ma wtyczki elektrycznej (do bezpoÊredniego pod∏àczenia do sieci) nale˝y zamon-
towaç standardowà atestowanà dwubiegunowà wtyczk´ z bolcem ochronnym o odst´pie wtyków nie
mniejszym ni˝ 3 mm.
B
F
B
G
D
E
G
C
D
D
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 8
9
1.4 ZALECENIA
Przed u˝yciem kuchenki nale˝y uwa˝nie przeczytaç poni˝sze zalecenia, co pozwoli na unik-
ni´cie b∏´dów i umo˝liwi uzyskanie najlepszych rezultatów. Kuchenka zosta∏a zaprojektowa-
na do rozmra˝ania, podgrzewania i gotowania potraw w domu. Nie nale˝y wykorzystywaç
jej do innych celów i nie powinna byç w ˝aden sposób przestrajana lub modyfikowana.
1. Przed w∏àczeniem kuchenki do sieci nale˝y sprawdziç czy drzwiczki sà dok∏adnie zamkni´te; czy me-
talowa rama nie jest zdeformowana oraz czy zawiasy i zaczepy nie sà poluzowane. W przypadku
uszkodzenia tych cz´Êci nie nale˝y korzystaç z kuchenki, a˝ do naprawy przeprowadzonej przez wy-
kwalifikowanego technika (przeszkolonego przez producenta lub Serwis).
2. Regulacja, naprawa i wymiana kabla zasilajàcego mo˝e byç przeprowadzona wy∏àcznie
przez personel przeszkolony przez producenta. Ewentualne naprawy wykonane przez perso-
nel nieprzeszkolony mogà byç niebezpieczne.
3. Podgrzewanie p∏ynów i potraw w szczelnie zamkni´tych pojemnikach grozi wybuchem. Nie goto-
waç jajek w skorupkach. CiÊnienie powstajàce wewnàtrz mog∏oby rozsadziç jajko (tak˝e po skoƒ-
czonym gotowaniu). Nie podgrzewaç gotowanych jajek, jeÊli nie sà przekrojone.
4. Kuchenka mo˝e byç obs∏ugiwana wy∏àcznie przez osoby doros∏e. Dzieci nie powinny przebywaç
w pobli˝u dzia∏ajàcego urzàdzenia (mogà si´ poparzyç).
5. Nie nale˝y w∏àczaç urzàdzenia przy otwartych drzwiczkach i ruszaç zabezpieczenia.
6. UWAGA: w trakcie pracy w trybie mieszanym (mikrofale + grill) kuchenka mocno si´ nagrzewa.
7. Nie uruchamiaç urzàdzenia, jeÊli mi´dzy brzegiem kuchenki a drzwiczkami znajdujà si´ jakieÊ przed-
mioty. Wewn´trzna strona drzwiczek powinna byç zawsze czysta, nale˝y jà myç przy pomocy wilgot-
nej Êcierki i nie˝ràcego detergentu. Nie nale˝y dopuÊciç do nagromadzenia si´ brudu mi´dzy drzwicz-
kami a brzegiem kuchenki.
8. Nie nale˝y uruchamiaç urzàdzenia, jeÊli kabel zasilajàcy lub wtyczka sà uszkodzone (zagro˝enie po-
ra˝enia pràdem). Przewód zasilajàcy mo˝e byç wymieniony jedynie
przez autoryzowany serwis.
9. W przypadku wydostawania si´ dymu z kuchenki, NIE NALE˚Y
OTWIERAå DRZWICZEK, lecz natychmiast wy∏àczyç urzàdzenie
wyjmujàc wtyczk´ z kontaktu.
10. Przed u˝yciem kuchenki nale˝y upewniç si´ czy naczynia sà odpowied-
nie do gotowania przy wykorzystaniu mikrofal (patrz rozdz. „Naczynia,
których mo˝na u˝ywaç w kuchence”). Nigdy nie nale˝y wk∏adaç do ku-
chenki metalowych naczyƒ, gdy˝ metal odbija energie mikrofal i tak˝e
mo˝e spowodowaç iskry.
11. W celu unikni´cia przegrzania, a w rezultacie zagro˝enia po˝arem na-
le˝y kontrolowaç kuchenk´, gdy znajdujà si´ w niej potrawy w pojem-
nikach jednorazowego u˝ytku z plastiku, papieru lub innego tworzywa
∏atwopalnego, oraz podczas podgrzewania ma∏ych porcji jedzenia.
12. Nie wolno wk∏adaç stolika obrotowego do wody po tym, gdy by∏ on
ogrzewany w kuchence przez d∏u˝szy czas. Doprowadzi∏oby to do po-
wstania du˝ych napr´˝eƒ w gwa∏townie sch∏odzonym materiale i do-
prowadzi∏o do p´kni´cia stolika.
13. Absolutnie nie nale˝y nagrzewaç kuchenki (bez potrawy)
ani uruchamiaç pustej kuchenki (bez potraw), gdy˝ mo˝e
to spowodowaç iskry.
14. Przed podgrzewaniem lub gotowaniem potraw umieszczonych w za-
mkni´tych pojemnikach nale˝y je otworzyç. CiÊnienie powstajàce w za-
mkni´tym pojemniku podnios∏oby si´ i rozsadzi∏o go, tak˝e po skoƒ-
czonym gotowaniu.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 9
10
15. Po podgrzaniu potrawy dla niemowl´cia (w buteleczce lub s∏oiczku) nale˝y
ZAWSZE sprawdziç temperatur´ przed podaniem dziecku, aby uniknàç po-
parzeƒ. Zaleca si´ tak˝e pomieszanie potrawy, by temperatura wyrówna∏a
si´.
16. W czasie pracy mocno nagrzewajà si´ drzwiczki i obudowa. Nie nale˝y
ustawiaç ˝adnych przedmiotów na kuchence w czasie pracy. Nie dotykaç
˝adnych elementów grzejnych wewnàtrz urzàdzenia.
17. W czasie podgrzewania p∏ynów (woda, kawa, mleko itp.) mo˝e si´ zdarzyç,
˝e z powodu opóênionego wrzenia p∏yn wylewany z naczynia zaczyna na-
gle wrzeç i nagle si´ przeleje powodujàc poparzenie. Aby tego uniknàç do naczynia z p∏ynem przed
podgrzaniem nale˝y w∏o˝yç ∏y˝eczk´ plastikowà wytrzyma∏à na dzia∏anie wysokich temperatur lub pa-
∏eczk´ szklanà.
18. Nie nale˝y podgrzewaç wysokoprocentowych alkoholi ani du˝ych iloÊci t∏uszczu (mogà si´ zapaliç!).
19. Nale˝y prawid∏owo ustawiaç czas gotowania. W razie wàtpliwoÊci mo˝na skonsultowaç tabelk´.
1.5 DANE TECHNICZNE
Wymiary zewn´trzne zobacz-zabudowa
Wymiary wewn´trzne 322x202x330
(d∏. x g∏. x wys.)
PojemnoÊç netto kuchenki 24 litry
Przybli˝ony ci´˝ar 20 kg
Ârednica stolika obrotowego 27,5 cm
OÊwietlenie 25 W
Moc mikrofal 900 W (IEC705)
Dodatkowe informacje mo˝na odczytaç z tabliczki znamionowej umieszczonej z ty∏u urzàdzenia.
Urzàdzenie jest zgodne z Dyrektywami UE
72/23/EEC z dnia 19/02/73 (Niskie Napi´cie) i póêniejsze zmiany
89/336/EEC z dnia 03/05/89 (KompatybilnoÊç Elektromagnetyczna) i póêniejsze zmiany
89/109EEC (Materia∏y majàce kontakt z ˝ywnoÊcià)
1.6 INSTALACJA I POD¸ÑCZENIE ELEKTRYCZNE
1. Po wyj´ciu kuchenki z opakowania nale˝y wyjàç opakowanie zawierajàce stolik obrotowy (G) i jego
wspornik (H). Sprawdziç, czy sworzeƒ (D) stolika obrotowego jest poprawnie w∏o˝ony do obudowy
kuchenki – czy znajduje si´ na Êrodku kuchenki.
2. Wytrzeç wn´trze kuchenki mi´kkà i zwil˝onà szmatkà.
3. Sprawdziç czy kuchenka nie uszkodzi∏a si´ podczas transportu i czy drzwiczki dok∏adnie si´ zamykajà.
4. Ustawiç urzàdzenie na p∏askiej, stabilnej powierzchni, co najmniej na wysokoÊci 85 cm ponad pozio-
mem pod∏ogi i poza zasi´giem ma∏ych dzieci. Podczas korzystania z urzàdzenia, jego drzwiczki mo-
gà nagrzewaç si´ do wysokich temperatur.
5. Ustawiajàc kuchenk´ nale˝y pozostawiç odst´p oko∏o 5 cm mi´dzy urzàdzeniem a Êcia-
nami bocznymi i tylnà Êcianà szafki oraz odst´p, co najmniej 20 cm nad kuchenkà.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 10
11
6. Nigdy nie nale˝y zatykaç otworów dop∏ywu powietrza. Szczególnie nie nale˝y stawiaç niczego na ku-
chence i pami´taç, aby szczeliny ujÊcia powietrza i pary (umieszczone u góry, u do∏u i z ty∏u urzàdze-
nia) by∏y ZAWSZE ODS¸ONI¢TE.
7. Na Êrodku dna kuchenki umieÊciç wspornik (H) i po∏o˝yç na nim talerz obrotowy (G). Sworzeƒ (D) po-
winien wejÊç w odpowiednie miejsce w talerzu obrotowym.
8. Przy pierwszym uruchomieniu nowej kuchenki, mo˝e byç wyczuwalny zapach „Êwie˝o-
Êci” oraz z wn´trza urzàdzenia mo˝e wydostawaç si´ dym. Nie powinno to jednak trwaç
d∏u˝ej ni˝ 10 minut. Jest to zupe∏nie normalny objaw i spowodowany jest on ulatnianiem
si´ substancji s∏u˝àcych do zabezpieczania elementów grzejnych kuchenki.
9. Gniazdo przy∏àczeniowe i zabezpieczenie mo˝e byç instalowane tylko przez specjalist´.
10. Pod∏àczaç urzàdzenie wy∏àcznie do GNIAZDKA o noÊnoÊci, co najmniej 16 A. Nale˝y równie˝ spraw-
dziç, czy bezpiecznik domowej instalacji elektrycznej ma dopuszczalne obcià˝enie nie mniejsze od
16A. Pozwoli to uniknàç wy∏àczania instalacji przez bezpiecznik podczas pracy kuchenki.
11. Przed u˝yciem sprawdziç czy napi´cie w sieci odpowiada napi´ciu podanemu na tabliczce znamio-
nowej i czy gniazdko jest wyposa˝one w uziemienie.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoÊci za nieprzestrzeganie powy˝szych zasad.
1.7 NACZYNIA, KTÓRYCH MO˚NA U˚YWAå DO GOTOWANIA
Mo˝na u˝ywaç wszystkich naczyƒ ze szk∏a (lepiej z pyrexu), ceramiki, porcelany, terakoty o ile nie sà de-
korowane i nie majà elementów metalowych (z∏oconych wykoƒczeƒ, uchwytów). Mo˝na tak˝e u˝ywaç
naczyƒ plastikowych wytrzyma∏ych na dzia∏anie wysokich temperatur. Do szybkiego podgrzewania mo˝-
na u˝ywaç jako podstawek serwetek papierowych, pojemników papierowych i talerzyków plastikowych
jednorazowego u˝ytku. Rozmiar i kszta∏t naczyƒ musi umo˝liwiaç swobodny obrót.
W celu u˝ycia du˝ych pojemników prostokàtnych (które nie mog∏yby si´ obracaç we wg∏´-
bieniu) wystarczy zablokowaç ruch obrotowego talerza (G) przez wyj´cie sworznia (D). Na-
le˝y pami´taç, ˝e w takich warunkach, aby uzyskaç zadowalajàce rezultaty nale˝y kilkakrotnie mieszaç po-
traw´ i obracaç pojemnik w trakcie gotowania.
Do gotowania w kuchence mikrofalowej nie nadajà si´ naczynia z metalu, drewna, wikliny
i kryszta∏u.
Nale˝y pami´taç, ˝e poniewa˝ mikrofale podgrzewajà potraw´, a nie naczynie, mo˝na przygotowywaç
potraw´ bezpoÊrednio na talerzu obrotowym unikajàc mycia garnków.
JeÊli wykorzystywana jest sama funkcja grilla, do pieczenia potraw mo˝na stosowaç dowolne naczynia.
same mikrofale TAK TAK TAK TAK NIE TAK TAK NIE
tryb mieszany NIE TAK TAK TAK NIE NIE NIE NIE
sam grill NIE TAK TAK TAK TAK NIE NIE TAK
* JeÊli czas jest zbyt d∏ugi mogà si´ zapaliç.
Pojemniki metalowe
Papier lub tektura*
Tworzywa sztuczne
Folia aluminiowa
Naczynia gliniane
Szk∏o ceramiczne
Pyrex
Szk∏o
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 11
12
1.8 JAK NAJLEPIEJ WYKORZYSTYWAå MO˚LIWOÂCI KUCHENKI
CzynnoÊç Funkcja Moc Instrukcja
Tabela z czasami
na stronie na str.
• Utrzymywanie potrawy w cieple (90W) 14, 17
• Rozmra˝anie (135W) 14, 17 18
• Topienie czekolady i polew
• Topienie mas∏a i zmi´kczenie serów (315W) lub 14, 17 20
• Pieczenie ciast (450W) 24 23
• Duszenie, piersi kurczaka (650W) 14, 21 21
• Gotowanie owoców, ry˝u, zup, ryb 14, 21 21
• Podgrzewanie potraw gotowych (900W) 20
lub zamro˝onych 19
• Rozmra˝anie, podgrzewanie, Tylko w kuchence
gotowanie na dwóch poziomach wyposa˝onej 14 16
jednoczeÊnie w RUSZT 15
(nie wszystkie modele)
• Szybkie przy˝àdzanie pieczeni, drobiu,
mi´s, pieczonych ziemniaków 24 25
• Dania au gratin (lasagne, warzywa 24 25
au gratin, makarony)
• Grillowane hamburgery, zrazy,
kie∏baski, parówki, tosty, itp. 26 27
– przyrzàdzane „tradycyjnie”
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 12
13
1.9 JAK PRAWID¸OWO KORZYSTAå Z KUCHENKI
Mikrofale sà promieniowaniem elektromagnetycznym wyst´pujàcym równie˝ w naturze w postaci fal
Êwietlnych (np. Êwiat∏o s∏oneczne), we wn´trzu kuchenki przenikajà one potraw´ we wszystkich kierun-
kach i ogrzewajà czàsteczki wody, t∏uszczu i cukru. Ciep∏o wytwarza si´ bardzo szybko zaÊ pojemnik roz-
grzewa si´ poÊrednio od ciep∏a potrawy. Dzi´ki temu potrawa nie przywiera do naczynia, dlatego mo˝-
na u˝ywaç niewiele t∏uszczu (w niektórych przypadkach wcale). Ze wzgl´du na niewielkà iloÊç t∏uszczu
potrawy przygotowywane w kuchence mikrofalowej sà zdrowe i dietetyczne. Ponadto w porównaniu
z metodami tradycyjnymi potrawy sà przygotowywane w ni˝szej temperaturze, dlatego te˝ nast´puje
mniejszy ubytek wody i jedzenie traci mniej wartoÊci od˝ywczych i zachowuje lepszy smak.
PODSTAWOWE ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
1. Gotowanie zwiàzane jest z wielkoÊcià i jednolitoÊcià przygotowywanej potra-
wy. Szasz∏yk przygotowuje si´ szybciej od pieczeni, poniewa˝ sk∏ada si´
z mniejszych kawa∏ków mi´sa. Aby prawid∏owo ustawiç czas gotowania nale-
˝y konsultowaç tabele na nast´pnych stronach, zwi´kszajàc iloÊç potrawy na-
le˝y tak˝e wyd∏u˝yç czas gotowania i na odwrót. Nale˝y przestrzegaç czasów
„odpoczynku” (przez czas odpoczynku rozumiany jest czas, który potrawa
musi odczekaç po gotowaniu, aby ostatecznie wewnàtrz niej wyrówna∏a si´
temperatura). Na przyk∏ad temperatura mi´s podniesie si´ o ok. 5 – 8
O
C w cza-
sie odpoczynku. Potrawa mo˝e „odpoczywaç” tak˝e na zewnàtrz kuchenki.
2. Jednà z najwa˝niejszych czynnoÊci jest kilkakrotne mieszanie podczas goto-
wania. Umo˝liwia ono równomierne rozk∏adanie si´ temperatury i skrócenie
czasu gotowania.
3. Zaleca si´ tak˝e przewracaç potraw´ podczas gotowania. Dotyczy to przede
wszystkim mi´sa zarówno w du˝ych (pieczeni, ca∏ych kurczaków), jak i ma∏ych
kawa∏kach (pierÊ z kurczaka, szasz∏yk).
4. Potrawy ze skórà lub skorupkà (np. jab∏ka, ziemniaki, pomidory,
sznycle w panierce, ryby), nale˝y w kilku miejscach przedziurawiç
widelcem, by para mog∏a si´ wydostawaç i skóra nie uleg∏a rozsa-
dzeniu.
5. Przygotowujàc du˝e porcje tej samej potrawy, na przyk∏ad gotowanych ziem-
niaków, zaleca si´ u∏o˝enie na okràg∏o w naczyniu ˝aroodpornym, by ugoto-
wa∏y si´ równomiernie.
6. Im ni˝sza jest temperatura potrawy wk∏adanej do kuchenki, tym d∏u˝szy jest
czas gotowania. Potrawa o temperaturze otoczenia gotuje si´ szybciej ni˝ po-
trawa wyj´ta z lodówki.
7. Gotujàc nale˝y zawsze ustawiaç naczynie po Êrodku talerza obrotowego.
8. Gromadzenie si´ pary w kuchence, w okolicach drzwiczek i ujÊcia powietrza jest zupe∏nie normal-
ne. Aby jà zmniejszyç nale˝y przykryç potraw´ przezroczystà folià, woskowanym papie-
rem, szklanà pokrywkà lub odwróconym talerzem. Ponadto potrawy o du˝ej zawartoÊci wo-
dy (np. warzywa) gotujà si´ lepiej, gdy sà przykryte. Przykrycie potrawy umo˝liwia ponadto utrzyma-
nie w czystoÊci wn´trza kuchenki. Nale˝y u˝ywaç folii przeznaczonej do kuchenek mikrofalowych.
9. Nie gotowaç jajek w skorupkach. CiÊnienie powstajàce wewnàtrz mog∏oby rozsadziç jajko (tak-
˝e po skoƒczonym gotowaniu). Nie podgrzewaç gotowanych jajek, jeÊli nie sà przekrojone.
10. Przed podgrzewaniem lub gotowaniem potraw umieszczonych w zamkni´tych pojemnikach nale˝y
je otworzyç. CiÊnienie powstajàce w zamkni´tym pojemniku podnios∏oby si´ i rozsadzi∏o go, tak˝e po
skoƒczonym gotowaniu.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 13
14
Rozdzia∏ 2 – OBS¸UGA KUCHNI MIKROFALOWEJ
2.1 URUCHOMIENIE KUCHENKI
1. W∏o˝yç potraw´ do naczynia przeznaczonego do gotowania w ku-
chence mikrofalowej i umieÊciç jà na Êrodku talerza obrotowego Za-
mknàç drzwiczki. Uwaga: nie nale˝y uprzednio nagrzewaç ku-
chenki.
2. Pokr´t∏em programatora wybraç funkcj´ same mikrofale
3. Wybraç ˝àdanà móc przy pomocy pokr´t∏a mocy mikrofal.
4. Ustawiç ˝àdany czas gotowania przekr´cajàc pokr´t∏o timera w kie-
runku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
5. Po up∏ywie ustawionego czasu sygna∏ dêwi´kowy informuje,
˝e gotowanie zosta∏o zakoƒczone.
W dowolnym momencie mo˝na przerwaç prac´ urzàdzenia ustawiajàc pokr´t∏o timera na pozycji „0”.
Mo˝na równie˝ zmieniç d∏ugoÊç czasu gotowania (podczas jego trwania) przekr´cajàc pokr´t∏o do przo-
du lub do ty∏u. Podczas gotowania mo˝na kontrolowaç jego przebieg otwierajàc drzwiczki i oglàdajàc po-
traw´. Otwarcie drzwiczek wy∏àcza urzàdzenie, które w∏àcza si´ znowu po ich zamkni´ciu.
D
in
n
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 14
15
2.2 KORZYSTANIE Z FUNKCJI JEDNOCZESNEGO GOTOWANIA
NA DWÓCH POZIOMACH
U˝ywajàc rusztu (I) mo˝na rozmra˝aç, podgrzewaç i gotowaç jednoczeÊnie dwie ró˝ne potrawy, na
dwóch poziomach. Specjalny system podwójnej emisji fal umo˝liwia równomierne rozprowadzenie ener-
gii. Pragnàc gotowaç dwie potrawy jednoczeÊnie nale˝y pami´taç o tych prostych zasadach ogólnych:
1. Czasy gotowania dwóch potraw jednoczeÊnie ró˝nià si´ od czasów gotowania pojedynczych potraw.
Nale˝y zawsze skonsultowaç tabelk´ na stronie 16.
2. Nale˝y ZAWSZE umieszczaç NA RUSZCIE potraw´ wymagajàcà krótszego czasu gotowania, gdy˝
∏atwiej jest wyjàç górne naczynie. Nast´pnie nale˝y wyjàç pó∏k´ i kontynuowaç gotowanie dolnej
potrawy.
3. Nale˝y przestrzegaç wskazówek i zaleceƒ zawartych w tabelach. Nale˝y zawsze sprawdzaç przed wy-
j´ciem czy podgrzewane potrawy nie sà bardzo goràce.
Czasy gotowania dwóch potraw jednoczeÊnie
Ziemniaki 16 min
(u góry)
Gulasz 40 min
(na dole)
Czasy gotowania pojedynczo
Ziemniaki 7 – 8 min
Gulasz 30 – 35 min
dolna potrawa
(d∏u˝szy czas)
górna potrawa
(krótszy czas)
ruszt
talerz obrotowy
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 15
16
TABELA GOTOWANIA NA DWÓCH POZIOMACH
CZASY ROZMRA˚ANIA
CZASY PODGRZEWANIA
CZASY GOTOWANIA
Rodzaj Pozycja IloÊç gr. Pokr´t∏o Minuty Uwagi
naczynia mocy
mielone góra 500 20 Odwróciç mi´so po 10 min.
mielone dó∏ 500 20 Po gotowaniu odczekaç 15 min.
kawa∏ki kurczaka góra 500 24 Oddzieliç od siebie kawa∏ki podczas roz-
szasz∏yk dó∏ 500 24 mra˝ania. Po gotowaniu odczekaç 15 min.
kalafior góra 450 22 Po gotowaniu odczekaç 5-10 min.
ca∏a ryba dó∏ 500 22 Po gotowaniu odczekaç 5-10 min.
Rodzaj Pozycja IloÊç gr. Pokr´t∏o Minuty Uwagi
naczynia mocy
porcja mi´sa góra 150 6 Przykryç potraw´ folià.
porcja warzyw dó∏ 250 6 Przykryç potraw´ folià.
lasagne góra 500 9 Przykryç potraw´ folià.
lasagne dó∏ 500 9 Przykryç potraw´ folià.
porcja mi´sa góra 150 6 Przykryç potraw´ folià.
lasagne dó∏ 500 8 Przykryç potraw´ folià.
Rodzaj Pozycja IloÊç gr. Pokr´t∏o Minuty Uwagi
naczynia mocy
ziemniaki góra 500 16 Pokroiç na równe kawa∏ki i przykryç folià.
ziemniaki dó∏ 500 16 Pokroiç na równe kawa∏ki i przykryç folià.
marchewka góra 500 18 Pokroiç na równe kawa∏ki i przykryç folià.
marchewka dó∏ 500 18 Pokroiç na równe kawa∏ki i potraw´ folià.
cukinia góra 400 14 Przykryç folià. Po 13 min. wyjàç pó∏k´.
ryba w plastrach dó∏ 475 16 Pozostawiç w ca∏oÊci i przykryç folià.
cukinia góra 200 13 Przykryç folià. Po 11 min. wyjàç pó∏k´.
ca∏a ryba dó∏ 475 14 Pozostawiç w ca∏oÊci i przykryç folià.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 16
17
2.3 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL DO UTRZYMYWANIA POTRAW
W CIEPLE
Jest to funkcja zalecana do wszystkich potraw. Umo˝liwia utrzymanie w cieple dopiero, co ugotowanej
lub zagrzanej potrawy bez jej wysychania lub przywierania do naczynia. Nale˝y ustawiç pokr´t∏o wybo-
ru mocy na symbolu i przykryç potraw´ talerzem lub folià, dzi´ki czemu pozostanie ona ciep∏a a˝ do
podania. Mo˝na tak˝e pozostawiç potraw´ na talerzu noÊnym (tak˝e przykrytà).
2.4 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL DO ROZMRA˚ANIA
Potrawy zamro˝one w torebkach, zawini´te w foli´ lub w opakowaniach oryginalnych mo˝na w∏o-
˝yç bezpoÊrednio do kuchenki, pod warunkiem, ˝e opakowania nie majà elementów metalowych
(na przyk∏ad zszywek).
Niektóre potrawy, takie jak warzywa lub ryby nie muszà byç ca∏kowicie rozmro˝one przed gotowa-
niem.
Potrawy w sosie, ragu i nadziewane rozmra˝ajà si´ lepiej i szybciej, gdy od czasu do czasu sà po-
mieszane, odwrócone i rozdzielone.
W czasie rozmra˝anie warzywa, owoce i ryby tracà wod´. Tak, wi´c zaleca si´ rozmra˝anie ich
w g∏´bokim naczyniu.
Zaleca si´ podzielenie mi´sa na porcj´ przed w∏o˝eniem do torebek i zamro˝eniem. Pozwoli to na
zaoszcz´dzenie czasu przygotowywania.
Nale˝y z rozwagà stosowaç zalecenia umieszczone na opakowaniach mro˝onek. Dobrze jest nieco
skróciç podane czasy rozmra˝ania. Czas rozmra˝ania ulega zmianom w zale˝noÊci od stopnia za-
mro˝enia. Przewracaç i oddzielaç kawa∏ki potrawy w trakcie rozmra˝ania i czasu odpoczynku.
Rodzaj Pozycja IloÊç gr. Pokr´t∏o Minuty Uwagi
naczynia mocy
ca∏a ryba góra 200 14 Przykryç folià.
ca∏a ryba dó∏ 200 14 Przykryç folià.
ziemniaki góra 500 16 Pokroiç na równe kawa∏ki i przykryç folià.
gulasz dó∏ 1500 40 Po 24’ wyjàç pó∏k´. Pomieszaç 2 – 3 razy.
bia∏a kapusta góra 300 14 Przykryç folià i pomieszaç 2 razy.
r dó∏ 500 20 Zostawiç w ca∏oÊci i przykryç folià.
brukselka góra 500 14 Przykrfolià.
groszek dó∏ 500 18 Przykryç folià.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 17
18
CZASY ROZMRA˚ANIA
Rodzaj potrawy IloÊç Nastawiony Uwagi Czas
czas odpoczynku
(minuty) (min)
MI¢SO
pieczenie (wieprzowa, 1 kg 19-21 Obróciç w po∏owie rozmra˝ania. 20
wo∏owa, ciel´ca)
befsztyki, kotlety 200 gr. 4-6 5
potrawka gulasz 500 gr. 10-12 10
mielone 500 gr. 10-12 (*) 15
mielone 250 gr. 5-7 10
hamburger 200 gr. 5-7 10
kie∏basa 300 gr. 6-8 10
DRÓB
kaczka, indyk 1,5 kg 25-27 Po odczekaniu umyç pod ciep∏à 20
ca∏y kurczak 1,5 kg 25-27 wodà i usunàç ewentualny lód. 20
kurczak w kawa∏kach 500 gr. 13-15 Obróciç w po∏owie rozmra˝ania. 10
piersi kurczaka 300 gr. 8-10 10
WARZYWA
Warzywa nie wymagajà rozmra˝ania
przed gotowaniem
RYBY
filety 300 gr. 7-9 Obróciç w po∏owie rozmra˝ania. 7
plastry 400 gr. 8-10 7
ca∏a 500 gr. 10-12 7
krewetki 400 gr. 8-10 7
PROD. MLECZNE
mas∏o 250 gr. 4-6 Usunàç foli´ aluminiowà i elementy metalowe. 10
ser 250 gr. 5-7 Nie rozmra˝aç ca∏kowicie. Odczekaç po wyj´ciu. 15
Êmietana 200 ml 7-9 Wyjàç Êmietan´ z pojemnika i po∏o˝yç na talerzu 5
CHLEB
2 bu∏ki 150 gr. 1-2 Po∏o˝yç chleb bezpoÊrednio na talerzu obrotowym 3
4 bu∏ki 300 gr. 2-4 3
chleb krojony 250 gr. 2-4 3
chleb ciemny krojony 250 gr. 2-4 3
OWOCE
truskawki, Êliwki, wiÊnie, 500 gr. 8-10 Pomieszaç 2-3 razy 10
porzeczki, morele
maliny 300 gr. 5-7 Pomieszaç 2-3 razy 10
je˝yny 250 gr. 3-5 Pomieszaç 2-3 razy 6
* Te wskazówki sà odpowiednie do przeprowadzonego testu rozmra˝ania mi´sa mielonego wed∏ug
normy EN60705, par. 13.3. Obróciç rozmra˝anà potraw´ w po∏owie ustawionego czasu. Porcj´ na-
le˝y po∏o˝yç bezpoÊrednio na talerzu obrotowym. Dodatkowe informacje dotyczàce równie˝ innych
testów funkcjonowania wed∏ug normy EN60705 sà podane na str. 3.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 18
19
2.5 KORZYSTANIE Z TRYBU SAMYCH MIKROFAL DO PODGRZEWANIA
Podgrzewanie potraw jest jednà z niezwykle wygodnych funkcji kuchenki mikrofalowej. W porównaniu
z metodami tradycyjnymi potrawy podgrzewa si´ szybciej, a wi´c z zaoszcz´dzeniem energii elektrycznej.
Zaleca si´ podgrzewanie potraw (szczególnie zamro˝onych) w temperaturze nie ni˝szej ni˝ 70°C.
Nie mo˝na jeÊç potrawy zaraz po rozmro˝eniu, gdy˝ jest zbyt goràca, lecz taka temperatura za-
pewnia jej ca∏kowità sterylizacj´.
W celu podgrzania potrawy przygotowanej lub zamro˝onej, nale˝y przestrzegaç nast´pujàcych za-
sad:
- wyjàç potraw´ z metalowego naczynia;
- przykryç folià (przeznaczonà do kuchenek mikrofalowych) lub papierem nat∏uszczanym, dzi´ki te-
mu aromat potrawy nie ulotni si´, a kuchenka pozostanie czysta, potraw´ mo˝na nakryç tak˝e
odwróconym talerzem;
- w miar´ mo˝liwoÊci nale˝y cz´sto mieszaç i odwracaç potraw´ w celu przyspieszenia podgrze-
wania;
- zwracaç uwag´ na czasy podane na opakowaniach pami´tajàc, ˝e w niektórych przypadkach
czasy podane nale˝y nieco wyd∏u˝yç.
Potrawy zamro˝one nale˝y rozmroziç przed podgrzaniem. Im ni˝sza jest temperatura poczàtkowa
tym d∏u˝szy jest czas podgrzewania.
Potrawy i napoje mo˝na szybko podgrzewaç w naczyniach papierowych lub plastikowych. Te na-
czynia mogà si´ jednak odkszta∏ciç w czasie d∏u˝szego podgrzewania.
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 19
20 20
CZASY PODGRZEWANIA
Rodzaj IloÊç Poziom Nastawiony Uwagi
mocy czas (minuty)
Zmi´kczanie potraw
czekolada/polewa 100 gr. 4-5 Po∏o˝yç na talerzu. Wymieszaç raz polew´.
mas∏o 50-70 gr. 0’.10”-0’.15”
Potrawy z lodówki o temp. wyjÊciowej 5/8
O
C podgrzane do 20/30
O
C
jogurt 125 gr. 0’.15”-0’.20” Zdjàç metalowà foli´. Podgrzaç buteleczk´
buteleczka dziecka 240 gr. 0’.30”-0’.35” bez smoczka i zaraz po podgrzaniu zamieszaç
zawartoÊç w celu wyrównania temperatury.
Sprawdziç temperatur´ przed podaniem, jeÊli
mleko ma temp. Pokojowà skróciç nieco czas.
U˝ywajàc mleka w proszku nale˝y bardzo
dok∏adnie wymieszaç je z wodà, gdy˝ resztki
proszku mog∏yby si´ zapaliç. U˝ywaç mleka
sterylizowanego.
Potrawy gotowane o temp. wyjÊciowej 5/8
O
C podgrzane do 70
O
C
lasagne i makaron z nadzieniem 400 gr. 3-5 Dotyczy wszystkich potraw gotowych do
mi´so z ry˝em i/lub warzywami 400 gr. 3-5 podgrzewania w temp. 70
O
C. Wyjàç potraw´
ryba i/lub warzywa 300 gr. 2-4 z ewentualnego metal. opakowania i po∏o˝yç
danie z mi´sa i/lub warzyw 400 gr. 4-6 na talerzu, na którym b´dzie podana. Aby
makaron, lasagne 400 gr. 4-6 rezultat by∏ zadowalajàcy potrawa musi byç
danie z ryby i/lub ry˝u 300 gr. 3-5 przykryta.
Dotyczy porcji potrawy do odgrzania w temp.
70
O
C. Potraw´ nale˝y po∏o˝yç na talerzu, na któ-
rym b´dzie podana i nakryç folià lub odwróco-
nym talerzem.
Zamro˝one potrawy gotowane o temp. wyjÊciowej -18
O
-20
O
C podgrzane do 70
O
C
lasagne i makaron z nadzieniem 400 gr. 5-7 Dotyczy wszystkich gotowych potraw mro˝onych
mi´so z ry˝em i/lub warzywami 400 gr. 4-6 do odgrzania w temp. 70
O
C bezpoÊrednio
ryba i/lub warzywa gotowane 300 gr. 2-4 w opakowaniu. JeÊli opakowanie jest metalowe
ryba i/lub warzywa surowe 300 gr. 6-8 umieÊciç potraw´ na talerzu i skroiç czas o kilka
danie z mi´sa i/lub warzyw 400 gr. 5-7 minut.
makaron, lasagne 400 gr. 6-8 Wyjàç surowa potraw´ z opakowania
danie z ryby i/lub ry˝u 300 gr. 3-5 i w∏o˝yç do odpowiedniego naczynia.
Dotyczy wszystkich gotowych potraw mro˝onych
do odgrzania w temp. 70JC. UmieÊciç zamro˝o-
nà potraw´ na talerzu i nakryç odwróconym tale-
rzem. Przed podaniem upewniç si´ czy jest ciep∏a
w Êrodku, w razie mo˝liwoÊci pomieszaç.
Napoje z lodówki 5/8JC podgrzane do 70
O
C
fili˝anka wody 180 cc 1’30”-2 Wszystkie napoje nale˝y mieszaç w celu
fili˝anka mleka 150 cc 1’15”-1’45” równomiernego roz∏o˝enia temperatury.
fili˝anka kawy 100 cc 1’15”-1’45” Zalecamy nakryç rosó∏ odwróconym talerzem.
talerz roso∏u 300 cc 3-4
Napoje o temp. pokojowej 20/30
O
C do 70
O
C
fili˝anka wody 180 cc 1’15”-1’45” Wszystkie napoje nale˝y mieszaç w celu
fili˝anka mleka 150 cc 1-1’30” równomiernego roz∏o˝enia temperatury.
fili˝anka kawy 100 cc 0’45”-1’15” Zalecamy nakryç rosó∏ odwróconym talerzem.
talerz roso∏u 300 cc 2-3
mikro_212 2/11/05 11:20 Page 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Ariston MWA 121/HA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla