CZ SK H
PL
BG
RO
SL
HR
GB
ZGODNOŚĆ Z PRZEPISAMI HIGIENY ŻYWIENIA
• Wnętrze chłodziarki należy często czyścić, stosując łagodny detergent, który nie
powoduje utleniania części metalowych. Następnie przepłukać wszystko roztworem wody
i soku cytrynowego, białego octu lub dowolnego środka dezynfekującego nadającego się
do chłodziarki.
• Spłukać i wytrzeć miękką szmatką.
• Nie używać środków ściernych.
Przed włożeniem artykułów żywnościowych do chłodziarki należy zdjąć ich opakowania (np.
kartonowe pudełka jogurtów).
Aby uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia żywności oraz zapewnić jej właściwe
przechowywanie, należy przestrzegać kilku prostych wskazówek:
• Artykuły żywnościowe należy opakowywać oddzielnie, co pozwoli uniknąć ich wzajemnego
zanieczyszczania się.
• Zasady higieny żywienia wymagają, aby ręce myć przed kontaktem z żywnością,
kilkakrotnie w czasie przygotowywania potraw, które wymagają kontaktu z różnymi
artykułami po kolei, a także po przygotowaniu i przed samym spożyciem.
• Nie należy ponownie używać naczyń kuchennych (drewnianych łyżek, desek do krojenia),
jeśli nie zostały umyte po użyciu.
• Należy odczekać, aż ugotowana potrawa całkowicie ostygnie, zanim włożymy ją do
chłodziarki (np. zupa).
• Napoje powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach.
• Aby zapobiec wzrostowi temperatury wewnątrz chłodziarki, należy ograniczać
częstotliwość otwierania drzwiczek i w żadnym przypadku nie pozostawiać chłodziarki
otwartej dłużej niż jest to absolutnie konieczne.
• Artykuły spożywcze należy układać w taki sposób, aby umożliwić swobodną cyrkulację
powietrza.
• Artykuły spożywcze nie powinny dotykać tylnej ścianki komory chłodziarki.
PRZECHOWYWANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W CHŁODZIARCE
• Umieścić każdy artykuł żywnościowy w najodpowiedniejszej strefie:
Strefa umiarkowana: Napoje, masło, sosy gotowe i domowe, sery warzone, świeże owoce i
warzywa.
Strefa chłodna: Produkty nabiałowe, desery przygotowane z mleka, tłuszcze, serki świeże.
Strefa najchłodniejsza: Mięso, drób, ryby, wędliny, potrawy gotowe, wymieszane sałatki,
desery przygotowane z jajek lub śmietany, ugotowany makaron, ciasto na tartę/placek/pizzę,
półprodukty i sery przygotowane z surowego mleka, gotowe do użycia warzywa sprzedawane
w plastikowych torbach i ogólnie wszystkie świeże produkty oznaczone datą przydatności do
spożycia z podaną temperaturą przechowywania +4°C lub poniżej.
Podane wskazówki są jedynie informacyjnie. Aby uzyskać więcej szczegółów na temat
różnych części urządzenia, patrz instrukcja obsługi.
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
UMIARKOWANA
STREFA
CHŁODNA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
No Frost
ukowano we Włoszech 12/03
5019 106 00564