LADEN S25B RSS31-A/G instrukcja

Typ
instrukcja
CZ SK H
PL
BG
RO
SL
HR
GB
KONTROLA TEMPERATURY I INNE UŻYTECZNE WSKAZÓWKI
NAJCHŁODNIEJSZA STREFA W CHŁODZIARCE
Symbol pokazany z boku wskazuje
najchłodniejszą strefę w chłodziarce.
Strefa taka zasadniczo obejmuje obszar
poniżej szklanej półki szuflady na owoce i
warzywa oraz powyżej symbolu lub półki
znajdującej się na tej samej wysokości.
Aby utrzymać temperaturę w tej strefie, nie
należy zmieniać położenia półki.
Najchłodniejsza strefa nie jest oznaczona w chłodziarkach z systemem wymuszonego obiegu
powietrza, w których temperatura jest jednakowa wewnątrz całego urządzenia.
WSKANIK TEMPERATURY
Aby zapewnić optymalną regulację
temperatury, chłodziarka została
wyposażona we wskaźnik temperatury, który
pozwala na kontrolowanie średniej
temperatury w najchłodniejszej strefie.
UWAGA: Wskaźnik przeznaczony jest do
pracy jedynie z tym typem chłodziarki. Nie
należy stosować go w żadnym innym
typie chłodziarki (najchłodniejsza strefa
nie jest taka sama) ani do jakichkolwiek
innych celów.
Jeśli chłodziarka posiada komo do przechowywania, wskaźnik temperatury umieszczony
jest wewnątrz komory.
SPRAWDZANIE TEMPERATURY W NAJCHŁODNIEJSZEJ STREFIE
Po upływie 24 godzin od włączenia urządzenia można sprawdzić, czy temperatura w
najchłodniejszej strefie jest prawidłowa. W razie potrzeby, ustawienie temperatury można
zmienić termostatem zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi (Patrz
"Regulacja temperatury").
Temperatura wewnątrz chłodziarki zależy od wielu czynników, np. temperatury otoczenia
w pomieszczeniu, ilości przechowywanej żywności i częstotliwości otwierania drzwi.
Czynniki te należy uwzględnić przy regulacji urządzenia.
Aby utrzymać prawidłową temperaturę
przechowywania żywności w urządzenia,
należy sprawdzać, czy na wskaźniku widać
napis OK.
Jeśli na wskaźniku nie widać napisu OK,
oznacza to, że temperatura nie jest właściwa.
Należy wtedy zmienić ustawienia termostatu
i odczekać 12 godzin przed ponownym
sprawdzeniem wskaźnika.
Po włożeniu żywności do urządzeniu lub
otwarciu drzwi napis OK może po kilku
chwilach zacząć znikać.
OK
Prawidłowe
ustawienie
Jeśli temperatura
nie jest optymalna,
należy
odpowiednio
wyregulować
termostat.
CZ SK H
PL
BG
RO
SL
HR
GB
ZGODNOŚĆ Z PRZEPISAMI HIGIENY ŻYWIENIA
Wnętrze chłodziarki należy często czyścić, stosując łagodny detergent, który nie
powoduje utleniania części metalowych. Następnie przepłukać wszystko roztworem wody
i soku cytrynowego, białego octu lub dowolnego środka dezynfekującego nadającego się
do chłodziarki.
Spłukać i wytrzeć miękką szmatką.
Nie używać środków ściernych.
Przed włożeniem artykułów żywnościowych do chłodziarki należy zdjąć ich opakowania (np.
kartonowe pudełka jogurtów).
Aby uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia żywności oraz zapewnić jej właściwe
przechowywanie, należy przestrzegać kilku prostych wskazówek:
Artykuły żywnościowe należy opakowywać oddzielnie, co pozwoli uniknąć ich wzajemnego
zanieczyszczania się.
Zasady higieny żywienia wymagają, aby ręce myć przed kontaktem z żywnością,
kilkakrotnie w czasie przygotowywania potraw, które wymagają kontaktu z różnymi
artykułami po kolei, a także po przygotowaniu i przed samym spożyciem.
Nie należy ponownie używać naczyń kuchennych (drewnianych łyżek, desek do krojenia),
jeśli nie zostały umyte po użyciu.
Należy odczekać, aż ugotowana potrawa całkowicie ostygnie, zanim włożymy ją do
chłodziarki (np. zupa).
Napoje powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach.
Aby zapobiec wzrostowi temperatury wewnątrz chłodziarki, należy ograniczać
częstotliwość otwierania drzwiczek i w żadnym przypadku nie pozostawiać chłodziarki
otwartej dłużej niż jest to absolutnie konieczne.
Artykuły spożywcze należy układać w taki sposób, aby umożliwić swobodną cyrkulację
powietrza.
Artykuły spożywcze nie powinny dotykać tylnej ścianki komory chłodziarki.
PRZECHOWYWANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W CHŁODZIARCE
Umieścić każdy artykuł żywnościowy w najodpowiedniejszej strefie:
Strefa umiarkowana: Napoje, masło, sosy gotowe i domowe, sery warzone, świeże owoce i
warzywa.
Strefa chłodna: Produkty nabiałowe, desery przygotowane z mleka, tłuszcze, serki świeże.
Strefa najchłodniejsza: Mięso, drób, ryby, wędliny, potrawy gotowe, wymieszane sałatki,
desery przygotowane z jajek lub śmietany, ugotowany makaron, ciasto na tartę/placek/pizzę,
półprodukty i sery przygotowane z surowego mleka, gotowe do użycia warzywa sprzedawane
w plastikowych torbach i ogólnie wszystkie świeże produkty oznaczone datą przydatności do
spożycia z podaną temperaturą przechowywania +4°C lub poniżej.
Podane wskazówki są jedynie informacyjnie. Aby uzyskać więcej szczegółów na temat
różnych części urządzenia, patrz instrukcja obsługi.
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
WARZYWA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
STREFA
UMIARKOWANA
STREFA
CHŁODNA
STREFA
NAJCHŁODNIEJSZA
No Frost
ukowano we Włoszech 12/03
5019 106 00564
  • Page 1 1
  • Page 2 2

LADEN S25B RSS31-A/G instrukcja

Typ
instrukcja