PL121
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP
(OŚWIETLENIE)
Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYWANIE
W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np. mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji ECO podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększyć
wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika
podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do pieczenia różnych potraw (np. ryb, warzyw, ciasta) w jednej
temperaturze na maksymalnie trzech półkach jednocześnie. Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce,
należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach
należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech
półkach – 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE MAXI)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby
uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do
czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.