WENTYLATOR Z PRZYCISKIEM (w zależności od
modelu)
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur w
komorze chłodziarki, a w konsekwencji lepsze
przechowywanie artykułów spożywczych.
Wentylator jest domyślnie WŁĄCZONY.
Zaleca się włączenie wentylatora, gdy temperatura
otoczenia przekroczy 27 ÷ 28°C, w przypadku zauważenia
kropel wody na szklanych półkach lub w przypadku dużej
wilgotności powietrza.
Uwaga: Nie zasłaniać strefy wlotu powietrza produktami
spożywczymi.
Aby zagwarantować prawidłowe parametry pracy w niskiej
temperaturze otoczenia (poniżej 18°C) oraz zoptymalizować
zużycie energii, zaleca się wyłączenie wentylatora.
Aby włączyć wentylator, nacisnąć przycisk (7a).
Jeśli w urządzeniu jest wentylator, można go wyposażyć w
filtr antybakteryjny.
Wyjąć go z pudełka znajdującego się w szufladzie na owoce
i warzywa (poz. 13) i włożyć w osłonę wentylatora (poz. 7b).
Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
OPIS ELEKTRONICZNEGO PANELU
STEROWANIA
1. bardzo niska temperatura „Szybkie
chłodzenie”
2,3,4. zielone kontrolki informujące o
ustawieniu temperatury
5. przycisk wyboru temperatury
/Szybkie chłodzenie (3 s.)
WYBÓR TEMPERATURY
Przycisk wyboru temperatury służy do ustawienia żądanej
temperatury w zakresie od najwyższej do najniższej
. Każde krótkie naciśnięcie przycisku powoduje
(cyklicznie) zmianę ustawienia.
Temperaturę reguluje się przy pomocy przycisku na panelu
sterowania. Temperaturę ustawia się jednocześnie dla obu
komór - chłodziarki i zamrażarki.
Po pierwszym podłączeniu urządzenia do zasilania włącza
się ustawienie fabryczne - pozycja średnia. W tabeli poniżej
przedstawiono poziomy ustawień
Legenda Kontrolka włączona
Kontrolka wyłączona
ZAMRAŻANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Umieścić żywność przeznaczoną do zamrożenia na
drucianej półce w komorze zamrażarki. Nie dopuszczać do
bezpośredniego kontaktu z artykułami już zamrożonymi.
Aby zamrozić taką ilość żywności, jaka jest podana na
tabliczce znamionowej, przenieść drucianą półkę w
położenie górne oraz włączyć funkcję „Szybkie chłodzenie”
przed włożeniem artykułów do zamrożenia. Po 24
godzinach żywność będzie zamrożona i funkcja wyłączy się
automatycznie.
FUNKCJE
SZYBKIE CHŁODZENIE
Zaleca się stosowanie tej funkcji w celu zwiększenia
szybkości chłodzenia po włożeniu dużej ilości żywności do
komory chłodziarki. Aby włączyć tę funkcję, należy nacisnąć
i przytrzymać przez 3 sekundy przycisk na panelu
sterowania.
Włączy się kontrolka funkcji szybkiego chłodzenia (żółta
kontrolka). Funkcja wyłączy się samoczynnie po 28
godzinach.
Funkcję „Szybkie chłodzenie” można wyłączyć ręcznie
przez wciśnięcie i przytrzymanie tego samego przycisku
przez 3 sekundy. Zgaśnie wtedy żółta dioda.
Uwaga:
- Funkcja Szybkie chłodzenie powinna być również
WŁĄCZONA przed włożeniem świeżej żywności do
zamrożenia w zamrażarce, aby zwiększyć moc
zamrażania.
ECO GREEN (w zależności od modelu)
W przypadku mniejszej ilości produktów spożywczych
funkcja ta zapewnia optymalne warunki ich przechowywania
przy jednoczesnym minimalnym poborze prądu (ok. 5-10%
mniej niż w przypadku normalnych ustawień, czyli średniej
temperatury.).
Gdy włączona jest funkcja ECO GREEN, należy korzystać
jedynie z następujących komór ECO, aby zapewnić
optymalne przechowywanie żywności:
- 2 półek "eco green" w chłodziarce (z zielonymi
obramowaniami)
- 1 strefy "eco green" pod drucianą półką w komorze
zamrażarki (znajdującej się w niższej pozycji).
Aby włączyć funkcję Eco Green, należy nacisnąć przycisk
na panelu sterowania i wybrać temperaturę
średnio-wysoką, jak pokazano poniżej:
Legenda DIODA WŁ.
DIODA WYŁ.
KARTA URZĄDZENIA
PL
Temp.
wysoka
Temp.
średnio
wysoka
Temp.
średnia
Temp.
średnio
niska
Temp.
niska
AECA
UKR
ROBG
RUS
HSKCZPLFINDKNSGRIPENLFGBD