PL4
• Zużyte powietrze nie może być odprowadzane przez kanał służący do usuwania oparów
wytwarzanych przez urządzenia wykorzystujące gaz lub inne paliwa, ale musi mieć osobne
ujście. Należy przestrzegać wszystkich przepisów krajowych regulujących odprowadzanie
oparów.
• Jeżeli okap jest użytkowany wraz z urządzeniami wykorzystującymi gaz lub inne rodzaje
paliwa, podciśnienie w pomieszczeniu nie może przekraczać 4Pa (4x10-5bar). W związku z
tym należy zapewnić odpowiedni poziom wentylacji w pomieszczeniu.
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe użytkowanie lub nieprawidłową
konguracją ustawień.
• Regularne czyszczenie i konserwacja są warunkiem prawidłowego działania i wydajności
urządzenia. Należy często czyścić powierzchnie z wszelkich osadów, aby nie dopuszczać do
gromadzenia się tłuszczu.
Należy regularnie czyścić lub wymieniać ltry.
• Nie należy podpalać potraw w trakcie przygotowywania (ambirować) pod urządzeniem.
Korzystanie z otwartego ognia może spowodować pożar.
• Podczas smażenia nie należy pozostawiać patelni bez nadzoru, gdyż olej do smażenia może
się zapalić.
• Nieprzestrzeganie instrukcji czyszczenia okapu i wymiany ltrów może spowodować pożar.
• Nie otwierać wyciągu, jeśli nie są zainstalowane ltry tłuszczowe. Należy go stale nadzorować.
• Podczas użytkowania urządzeń gazowych pod wyciągiem na ogniu muszą stać naczynia do
gotowania.
• Podczas korzystania z więcej niż trzech palników, wyciąg powinien działać na poziomie 2 lub
wyższym. Pozwoli to uniknąć zatorów ciepła w urządzeniu.
• Przed dotknięciem żarówek należy upewnić się, że są zimne.
• Nie używać, ani nie dopuszczać do eksploatacji urządzenia bez poprawnej instalacji
oświetlenia – stwarza to ryzyko porażenia prądem.
• Podczas montażu oraz wszelkich czynności konserwacyjnych zawsze należy używać rękawic
ochronnych.
• Produkt nie jest przeznaczony do użytkowania na wolnym powietrzu.
• Podczas korzystania z płyty grzejnej eksponowane części okapu mogą się nagrzać.
• Żarówki należy wymieniać tylko na żarówki typu, który został wskazany w punkcie
dotyczącym konserwacji i wymiany oświetlenia w niniejszej instrukcji.
INSTRUKCJĘ NALEŻY ZACHOWAĆ, ABY MOŻNA BYŁO Z NIEJ KORZYSTAĆ W PRZYSZŁOŚCI.
Deklaracja zgodności
• To urządzenie zostało zaprojektowane, wyprodukowane i jest sprzedawane zgodnie z następującymi przepisami:
- wymogami dotyczącymi ekoprojektu, zawartymi w regulacjach europejskich nr 65/2014, nr 66/2014, nr 327/2011, nr 244/2009, nr
245/2009, nr 1194/2012, nr 2015/1428;
Bezpieczeństwo elektryczne tego urządzenia może być zagwarantowane tylko wtedy, gdy jest ono podłączone do zatwierdzonego układu
uziemiającego.
Rady dotyczące oszczędzania energii
• Należy włączać wyciąg przy minimalnej prędkości na początku gotowania, a wyłączać dopiero kilka minut po zakończeniu gotowania.
• Prędkość należy zwiększać tylko w przypadku dużych ilości dymu i pary, a najwyższej prędkości (boost) używać tylko w wyjątkowych
sytuacjach.
• Należy wymieniać ltry węglowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać skuteczność redukcji zapachu.
• Czyścić ltry przeciwtłuszczowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać skuteczność ltrowania tłuszczu.
• Należy używać systemu kanałów wentylacyjnych o maksymalnej średnicy, wskazanej w niniejszej instrukcji, w celu optymalizacji
wydajności i zminimalizowania hałasu.