Groupe Brandt 5H-880X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
DANIA
PIECZENIE TRADYCYJNE
PIECZENIE WIELOFUNKCYJNE
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
*Podgrzać do zalecanej temperatury. TB = Rożen.
W funkcji opiekacz, umieścić opiekane produkty na kracie lub rożnie: blacha na sos umieszczona pod kratą lub ustawiona na dnie w celu zebrania sosu.
• Nie piec mięsa na blasze na sos: ryzyko pryskania.
• W przypadku gotowania na parze zawsze zaczynać od gotującej wody: nie napełniać nadmiernie półmiska.
Pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach; przy temperaturze maksymalnej , można uchylić drzwiczki.
Przy opiekaczu z rożnem nie przekraczać 220°C (temperatura zalecana w instrukcji) i opiekać przy zamkniętych drzwiach.
Czas
pieczenia
Zalecenia
99636881 PL 04/05
Poziom
Poziom
Poziom
Mięsa
Pieczeń wieprzowa (=1 kg)
Pieczeń cielęca (1 kg)
Pieczeń wołowa
Jagnięcina (udziec, łopatka 2,5 kg)
Drób (1 kg)
Drób w dużych kawałkach
Udka kurczaka
Żeberka wieprzowe / cielęce
Żeberka wołowe (1 kg)
Żeberka z baraniny
Ryby
Ryby grillowane
Ryby pieczone (dorada)
Ryby w papierze
Warzywa
Zapiekanki (produkty gotowane)
Zapiekanka ziemniaczana
Lasagne
Faszerowane pomidory
Wypieki
Ciastka - Ciastka z migdałami
Rolady biszkoptowe
Drożdżówka
Ciasto czekoladowe
Keks - Biszkopty
Clafoutis
Kremy
Ciastka piaskowe
Drożdżówka
Bezy
Magdalenki
Ciasto ptysiowe
Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciastko w ponczu
Tarta z ciasta kruchego
Tarta z ciasta francuskiego - cienkiego
Tarta z ciasta drożdżowego
Inne
Szaszłyki
Pasztet
Pizza z ciasta kruchego
Pizza z ciasta chlebowego
Kisz
Suflet
Zapiekanka chlebowa
Chleb
Chleb opiekany
Pojemniki zamknięte
(wołowina duszona, zapiekanka)
200
200
*240
*220
200
200
*200
*220
*200
*200
*200
165
*220
*180
*180
*180
200
165
*200
100
*220
*200
*220
*180
*210
*220
*210
*200
*210
*220
*210
*200
*200
180
2
2
2
1
2
1
2
2-3
2
2
2
1
3
1
2
1
2
2
3
2
2
3
3
2
2
2
2
2
2
3
2
2
1
1
180
*200
*180
180
*180
180
*220
1
1
1
1
1
1
1
220
210
220
220
220
240
275
275
240-275
275
TB
TB
3
3
3-4
4
4
3-4
4
4-5
180
*200
180
150
*200
205
*220
*205
200
*220
205
210
*200
2
2-3
2
2
3
1
2
2
2
3
2-1
2
1
220
200
210
210
210
220
3
2
TB
3
3
2-3
180
180
180
180
180
180
180
180
165
180
180
180
100
180
200
180
170
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
3
1
2
3
2
1
1
180
180
180
180
180
*210
180
210
*240
180
*210
1
1
2
1
1
2
1
2
2
1
1
90
dodać trochę wody
60-70
30-40
zalecenia na drugiej stronie
50-55
50-70
1h30-2h15
15-25
ułożone na kracie
15-20
25-30
10-20
15-20
35-45 półmisek z kamionki
10-15
30
55-60
40-45
40-45
35-45
5-10
25-30 * w
25-30
duży półmisek szklany
55-65 * w
35-45
20-45 na parze
15-18
blacha do ciasta
45-50
specjalna forma
1h30 blacha do ciasta
5-10 blacha na kracie
30-40 zależnie od wielkości
5-10 blacha do ciasta
30-40
30-40 forma alu 30 cm
15-25
blacha do ciasta
35-45 blacha do ciasta
15-30
1h20-1h40 na parze
30-40 forma alu 30 cm
15-18 blacha do ciasta
30-45 forma alu 30 cm
50 forma szklana 21cm
40-45
forma o wysokich krawędziach
30-50 * w
1-2 na kracie
1h30-3h zależnie od przy-
gotowania
40° 65° 100° 150° 165° 180° 200-210° 220-240° 275°
CYFRY 1 2 3 4 5 6 7 8 9 maks
ODPOWIEDNIKI : CYFRY
ZALECENIA UŻYTKOWANIA PIEKARNIKA
Pieczenie mięs
Przed włożeniem do piekarnika, każde
mięso musi przeleżeć przynajmniej 1 godzinę
w temperaturze pokojowej. Należy maksymal-
nie usunąć tłuszcz z mięs czerwonych, aby
zapobiec powstawaniu dymu i zapachów.
• Należy wybierać naczynia z kamionki (mniej
odprysków niż w przypadku szkła) dostoso-
wane do wielkości pieczeni.
• Solić na końcu pieczenia, aby zapobiec
odpływaniu krwi i wysuszaniu mięsa.
• Dodać kilka łyżeczek gorącej wody do nac-
zynia, aby zapobiec przypaleniu sosu.
Czas pieczenia
pieczeń wołowa (krwista) od 10 do 15min na 500 g
pieczeń wieprzowa od 35 do 40min na 500 g
pieczeń cielęca od 30 do 40min na 500 g.
• Na końcu pieczenia należy pozostawić
mięso, aby "odpoczęło" (10 do 15 min) owi-
nięte w folię aluminiową. Zapewnia to rozluź-
nienie włókien, uzyskanie jednolitego koloru,
mięso zachowa miękkość.
Opiekanie: posmarować cienką warstwą
oleju. Mięsa czerwonego do opiekania nie
nakłuwa się; należy używać łopatki do obra-
cania.
• Nakłuć skórę drobiu pod skrzydłami, aby
tłuszcz mógł odpływać bez pryskania.
Pieczenie ciast
Wybór formy:
Unikać jasnych i błyszczących form:
Wydłużają czas pieczenia.
Wymagają nagrzania piekarnika.
Należy wybierać formy z blachy
zapobiegającej przywieraniu do tart, kiszów...
Zapewniają one uzyskanie chrupiącego
zrumienionego ciasta od spodu.
Rady:
Dno formy lub wnętrze naczynia
emaliowanego należy zabezpieczyć
umieszczając papier do pieczenia: chroni
on przed powstawaniem plam od kwasów i
ułatwia wyjmowanie z formy.
Zawsze dodawać drożdże na końcu
przygotowywania i zapobiegać ich
kontaktowi z solą: w przeciwnym wypadku
utracą swoje właściwości.
W przypadku użycia termoobiegu, zaleca się
zmniejszenie temperatury o 30°C do 50°C w
stosunku do pieczenia tradycyjnego.
Czas należy przedłużyć od 5 do 10 minut
Gotowanie warzyw
W przypadku zapiekanki ziemniaczanej,
zaleca się podgotowanie ziemniaków w
talarkach w mleku lub mleku i śmietanie.
• Łatwe obieranie papryk ze skórki: upiec
pod nagrzanym opiekaczem obracając je:
kiedy skórka pokryje się pęcherzami, należy
je włożyć do woreczka plastikowego na kilka
minut, następnie skórkę można łatwo zdjąć.
• Pomidory faszerowane: po odcięciu górnej
części, należy wyjąć ziarna, posolić wnętrze i
odwrócić na kracie, aby odciekły przed
nafaszerowaniem.
• Endywie (z szynką i beszamelem) muszą
być długo odsączane:
w przeciwnym wypadku woda rozwodni sos i
spowoduje utratę smaku.
• W przypadku posypywania zapiekanki
tartą bułką, należy ją wymieszać z serem
gruyere, zapewni to chłonięcie tłuszczu i
sprawi, że zapiekanka będzie chrupiąca.
Piecz
enie na kilku poziomach z funkcją
ROZGRZAĆ PIEKARNIK PRZED WŁOŻENIEM PRODUKW
Istnieje możliwość równoczesnego pieczenia kilku dań (tego samego rodzaju lub różnych) bez przenoszenia zapachów i smaków, pod warunkiem
wybrania produktów pieczonych w tej samej temperaturze. Wkładanie i wyjmowanie nie musi odbywać się w tym samym czasie. Tabela podaje czas
pieczenia dla jednego półmiska. W przypadku pieczenia równoczesnego należy wydłużyć czas o około 10 do 20 minut.
Kopiowanie, również częściowe, dokumentu jest zabronione.
Jeżeli pieczenie jest długotrwałe, należy wyłączyć piekarnik na 5 do 10 minut przed upływem zalecanego czasu i wykorzystać zgromadzone
ciepło do zakończenia pieczenia.
Ptysie
1 pojemnik emaliowany
+ 3 kraty
2 tarty
2 kraty
1 ryba+1 tarta
2 kraty
1
5
3
1 pojemnik emaliowany
+ 1 krata
1
3
1
3
1
5
3
1
3
3 kraty
Krata do opiekania
Krata płaska
Krata wygięta
99636881 PL 04/05
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Groupe Brandt 5H-880X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi