PL
BROSZURA ECODESIGN - 2020
W niniejszym dokumencie przedstawiono listę wskazówek, które mogą pomóc w zoptymalizowaniu
wydajności energetycznej i pracy urządzenia.
Szuady, kosze i półki powinny pozostać na swoim miejscu, jeżeli w niniejszej skróconej instrukcji nie
podano inaczej. W systemie oświetlenia wewnątrz chłodziarki zastosowano diody LED, które zapewniają
lepszą widoczność w porównaniu z tradycyjnymi żarówkami, przy jednoczesnym bardzo niskim zużyciu
energii.
Drzwi i pokrywy urządzenia chłodniczego powinny być usunięte przed wyrzuceniem ich na wysypisko,
aby uniknąć uwięzienia w nich dzieci lub zwierząt.
Zalecane ustawienia:
• Komora chłodziarki: +4°C lub MED
• Komora zamrażarki: -18°C (w zależności od dostępnych opcji)
Aby zoptymalizować prędkość zamrażania i uzyskać dodatkową przestrzeń do przechowywania, z
komory zamrażarki można wyjąć szuady i umieścić żywność bezpośrednio na dnie komory.
Ilość świeżej żywności, którą można zamrozić wwyznaczonym czasie podana jest na tabliczce
znamionowej.
Limity załadunku żywności są zdeterminowane przez kosze, klapki, szuady, półki itd. Należy upewnić
się, czy po załadowaniu można nadal korzystać z nich bez utrudnień.
Aby uniknąć marnowania żywności, należy sprawdzić zalecane ustawienia i czas przechowywania
produktów. Informacje te znaleźć można w instrukcji obsługi na stronie internetowej.
KOSTKI LODU
Wypełnić 2/3 tacki na lód wodą iwłożyć ją zpowrotem do komory zamrażarki. Nigdy nie używać ostrych
lub ostro zakończonych przedmiotów do wyjmowania lodu.
MROŻENIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
1. Zaleca się ustawić temperaturę na niższą lub włączyć funkcję szybkiego zamrażania/szybkiego
chłodzenia (Fast Freeze/Fast Cool*) na co najmniej cztery godziny przed wyjęciem produktów z
komory zamrażarki w celu przedłużenia okresu trwałości produktów podczas fazy rozmrażania.
2. Aby rozpocząć rozmrażanie, wyłączyć urządzenie iwyjąć szuady. Pozostawić otwarte drzwi, aby
umożliwić roztopienie się szronu. Aby zapobiec wylewaniu się wody podczas rozmrażania, zaleca się
ułożenie chłonnego materiału na spodzie komory zamrażarki ijego regularne wyżymanie.
3. Wyczyścić wnętrze komory zamrażarki idokładnie ją osuszyć.
4. Włączyć urządzenie ponownie izpowrotem umieścić wnim żywność.
Jeżeli deklarowana wydajność chłodnicza dla szuady „chiller/chill” znajduje się na tabliczce
znamionowej, deklarowana wartośc odnosi się tylko do urzadzeń ze standardem EN 62552:2013,
obowiązującym do 28 lutego 2021.
400011495503