40
Dostarczone części
1 x Automatyczny ekspres do kawy 1 x termos
1 x Uchwyt ltra 1 x nakrętka na termos
Wypakowanie urządzenia
1. Wyjmij urządzenie z opakowania.
2. Usuń wszystkie elementy opakowania, takie jak folia, mate-
riał wypełniający, zaciski do kabli i karton.
3. Sprawdź, czy w opakowaniu znajdowały się wszystkie
elementy.
4. W razie, gdy zawartość opakowania jest niepełna lub jest
zauważalnie uszkodzona nie wolno korzystać z urządze-
nia. Należy zwrócić je bezzwłocznie do sprzedawcy.
WSKAZÓWKA:
Na urządzeniu może występować osad produkcyjny lub kurz.
Zalecane jest wyczyszczenie urządzenia zgodnie z rozdzia-
łem „Czyszczenie”.
Instrukcja obsługi
Umieszczenie
• Automatyczny ekspres do kawy należy postawić na stabil-
nej i równej powierzchni. Urządzenie należy ustawić w taki
sposób, aby się nie przewróciło.
• Urządzenia nie należy stawiać w pobliżu piecyka gazowe-
go lub elektrycznego ani żadnego innego źródła ciepła.
Połączenie elektryczne
1. Upewnij się, że napięcie sieci jest zgodne ze specyka-
cjami urządzenia. Specykacje znajdują się na tabliczce
znamionowej.
2. Podłącz przewód zasilający do odpowiednio zainstalowa-
nego i uziemionego gniazdka ściennego.
Obsługa
Przed pierwszym zaparzeniem kawy urządzenie powinno
wykonać dwukrotną pracę tylko z czystą wodą i bez papiero-
wego ltra. Umożliwi to usunięcie kurzu, który mógł się zebrać
podczas transportu.
Obsługa
Przygotowanie automatu do kawy
1. Otwórz pokrywę zbiornika na wodę.
2. Wlej zimną wodę do znajdującego się z tyłu zbiornika na
wodę zgodnie z żądaną liczbą liżanek kawy. Poziom wody
można odczytać za pomocą wskaźnika.
WSKAZÓWKA:
Do napełnienia zbiornika wody można użyć dzbanka.
UWAGA:
Nie należy przepełniać zbiornika! Nie napełniaj zbiornika
powyżej kreski 10.
3. Zamocować nakrętkę na termosie, aby przycisk na nakręt-
ce wskazywał na uchwyt.
4. Upewnij się, że uchwyt ltra został prawidłowo zamocowany.
5. Otworzyć pokrywę ltra. Zagiąć dolną krawędź ltra papie-
rowego (rozmiar 1x4). Proszę napełnić go mieloną kawą.
6. Zamknąć nakrętkę zbiornika wody, aż słyszalnie zatrzaśnie
się na miejscu
7. Ustawić termos z zamocowaną nakrętką na płycie grzew-
czej.
UWAGA: Blokada kapania
Urządzenie wyposażone jest w blokadę kapania.
Zamyka się ona w momencie wyjęcia dzbanka na kawę.
Zapobiega to kapaniu kawy na płytkę grzejną, jeśli w
ltrze pozostała woda.
• Należy się upewnić, że na dzbanek na kawę założo-
no pokrywę. Otwiera ona blokadę kapania.
• Jeżeli w zbiorniku jest woda, podstaw w odpowied-
nim momencie dzbanek. W przeciwnym razie może
dojść do przepełnienia ltra.
8. Włączyć urządzenie. Zapali się wskaźnik świetlny na
przełączniku.
Koniec parzenia kawy
WSKAZÓWKA:
Proces zaparzania trwa ok. 10-15 minut.
• Gdy kawa przestanie skapywać do dzbanka, można zdjąć
go z podstawy.
• Wyłączyć urządzenie. Wskaźnik świetlny zgaśnie.
• Jeśli chcemy wylać kawę z termosu, nacisnąć przycisk na
nakrętce.
WSKAZÓWKA:
Rada: lejek ltra można wyjąć z ekspresu, trzymając za
uchwyt. Ułatwia to np. wyrzucenie zużytego ltra do kawy.
OSTRZEŻENIE:
Jeśli chcemy zaparzyć kolejny termos kawy natychmiast,
należy wyłączyć urządzenie. Poczekać na jego schłodzenie z
otwartym zbiornikiem wody, aby zapobiec gorącym rozpry-
skom wody podczas dolewania.
Odkamienianie
Gdy czas przygotowywania kawy ulega znacznemu wydłużeniu
niezbędne jest odkamienianie urządzenia.
• Do usuwania kamienia proszę używać preparatów dostęp-
nych w handlu na bazie kwasku cytrynowego.
• Proszę dozować środek tak, jak podane zostało na ulotce.
OSTRZEŻENIE:
• Następnie zagotuj świeżą wodę 3-4 razy, aby wypłukać
pozostałości środka odwapniającego.
• Nie używaj zmielonej kawy!
• Tej wody nie używaj do spożycia.