Ważne
•Przed wyjęciem naczyń z urządzenia na-
leży poczekać, aż ostygną. Gorące naczy-
nia łatwo ulegają uszkodzeniu.
•Należy najpierw wyjmować naczynia z do-
lnego, a następnie z górnego kosza.
•Na ściankach i drzwiach urządzenia może
znajdować się woda. Stal nierdzewna
schładza się szybciej niż naczynia.
Wskazówki i porady
Zmiękczanie wody
Twarda woda zawiera dużo minerałów, które
mogą uszkodzić urządzenie oraz sprawić, że
efekty zmywania będą niezadowalające.
Zmiękczacz wody neutralizuje te minerały.
Sól do zmywarek utrzymuje zmiękczacz wo-
dy w czystości oraz w odpowiednim stanie.
Istotne jest ustawienie właściwego poziomu
zmiękczania wody. Zapewnia to stosowanie
odpowiedniej ilości soli do zmywarek i wody
przez zmiękczacz wody.
Stosowanie soli, płynu nabłyszczającego
i detergentu
•Należy stosować wyłącznie sól, płyn na-
błyszczający i detergent do zmywarek. In-
ne produkty mogą uszkodzić urządzenie.
•Płyn nabłyszczający jest dozowany pod-
czas ostatniej fazy płukania i zapobiega
powstawaniu smug i plam na naczyniach
podczas ich suszenia.
• Tabletki wieloskładnikowe zawierają de-
tergent, płyn nabłyszczaj
ący oraz inne do-
datki. Należy sprawdzić, czy te tabletki
można stosować przy danej twardości wo-
dy. Należy zapoznać się z instrukcją na
opakowaniu produktu.
• Tabletki z detergentem nie rozpuszczają
się całkowicie w trakcie krótkich progra-
mów. Zaleca się stosowanie tabletek przy
długich programach, aby zapobiec osa-
dzaniu się detergentu na naczyniach.
Nie używać większej ilości detergentu
niż zalecana. Postępować zgodnie ze
wskazówkami podanymi na opakowaniu de-
tergentu.
Ładowanie koszy
Przykłady załadunku koszy przedsta-
wiono w dołączonej broszurze.
•W urządzeniu należy zmywać przedmioty,
które są przystosowane do zmywania w
zmywarkach.
•Nie wkładać do urządzenia elementów
wykonanych z drewna, rogu, aluminium,
cynołowiu i miedzi.
•Nie wkładać do urządzenia przedmiotów,
które mogą pochłaniać wodę (gąbki, ście-
reczki).
•Usunąć z naczyń resztki jedzenia.
•Aby ułatwić usuwanie pozostałości przy-
palonych potraw, należy zamoczyć naczy-
nia w wodzie przed ich umieszczeniem
w urządzeniu.
•Wklęsłe elementy (kubki, szklanki i miski)
układać otworami w dół.
• Upewnić się, że naczynia i sztućce nie
przylegają do siebie. Wymieszać łyżki z
innymi sztućcami.
• Upewnić się
, że szklanki nie stykają się ze
sobą
•Małe elementy umieścić w koszu na
sztućce.
• Lekkie elementy umieścić w koszu gór-
nym. Upewnić się, że nie będą się one
przemieszczać.
• Przed uruchomieniem programu upewnić
się, że ramiona spryskujące mogą się
swobodnie obracać.
Przed rozpoczęciem programu
Upewnić się, że:
• filtry są czyste i prawidłowo założone;
• ramiona spryskujące nie są zatkane;
•ułożenie naczyń i przyborów kuchennych
w koszach jest prawidłowe;
• program jest odpowiedni dla danego ro-
dzaju załadunku i stopnia zabrudzenia;
61
www.zanussi.com