Whirlpool AKZ 560/NB instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL18
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL19
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w
wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
PL20
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
PL21
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL22
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza").
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL23
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką
lub gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące,
ubrać rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do
mycia naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię
katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok.
1 godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
PL24
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL25
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE – PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie piekarnika
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć pobór energii
elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne naczynia
przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do pieczenia mięsa, ryb,
warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO CIAST: służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
D. PROWADNICE PÓŁEK: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
E. PANELE KATALITYCZNE: pozwalają na łatwiejsze i bardziej dokładne czyszczenie ścianek piekarnika.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
W serwisie można dodatkowo zakupić inne akcesoria, np. panele katalityczne, rożen itp.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
PL26
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie płaskim
"B"
skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI: włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA: Pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK WYBORU/POTWIERDZENIA
UWAGA: Na wyświetlaczu pojawi się podając informacje dotyczące przycisku.
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik: na wyświetlaczu pojawiają się funkcje lub
podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECIAL, SETTINGS, GRILL, SPECJALNE, USTAWIENIA,
BREAD/PIZZA (CHLEB/PIZZA).
UWAGA: Lista oraz opis funkcji – patrz tabela na stronie 31.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna CHLEB/PIZZA
E. Informacja o zamkniętych drzwiach podczas funkcji czyszczenia (niedostępna w tym modelu)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja automatycznego czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: rozmrażanie, utrzymywanie w cieple, wyrastanie, termoobieg Eco
Rys. 1 Rys. 2
1 23
DISPLAY
WYŚWIETLACZ
A
B C D
E
I H G F
PL27
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA – USTAWIANIE JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się komunikat ENGLISH. Obracać pokrętłem nawigacji aż do
wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić godzinę na zegarze. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają dwie cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na wybraną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia pieczenia.
2. Jeśli zaproponowane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy postępować
zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę, należy postępować
zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat PRE. Po osiągnięciu
ustawionej temperatury zostaje wyświetlona odpowiednia wartość (np. 200°C) oraz rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Po
zakończeniu nagrzewania, piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła przełącznika funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego w zależności od
wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
3
3
3
3
3
3
3
PL28
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE: Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: SZYBKIE NAGRZEWANIE,
BREAD/PIZZA (CHLEB/PIZZA), PIECZ.
UWAGA: W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia wydłużają się nieco
w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o maksimum 23 godziny i
59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując, że ustawienie zostało
przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej godzinie.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas gotowania makaronu
- można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło przełącznika funkcji jest ustawione na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu pojawia się
"END" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, naciśnij przycisk (na wyświetlaczu pojawia się aktualna
godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego funkcje specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat "ROZMRAZANIE" oraz
symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewiń listę funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE, TERMOOBIEG ECO.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja przyrumienienia
potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: " ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu przycisku piekarnik
rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać jedynie dwa razy z rzędu.
3
3
3
3
3
3
PL29
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch automatycznych funkcji
pieczenia - "chleb" oraz "pizza".
Chleb
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat "CHLEB" oraz "AUTO".
2. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 180°C a 220°C) i potwierdzić przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
Pizza
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "CHLEB". Aby wybrać funkcję "PIZZA",
należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się komunikat "PIZZA".
3. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 220°C a 250°C) i potwierdzić przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
3
3
3
3
3
3
PL30
USTAWIENIA
Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu , aby przejść do podmenu pięciu ustawień wyświetlacza, które można
zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JEZYK".
2. Wcisnąć , aby przejść do ustawienia.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądany język i potwierdzić przyciskiem .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ZEGAR". Aby zmienić godzinę, patrz poprzedni rozdział
(USTAWIENIE AKTUALNEJ GODZINY).
Eco
Jeżeli włączony jest tryb ECO (ON), zmniejsza się jasność wyświetlacza, a w 3 minuty po przejściu piekarnika do trybu czuwania
wyświetlany jest zegar. Ponadto, podczas pieczenia wyłączone jest oświetlenie wewnętrzne. Aby przywrócić wyświetlanie
informacji na wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić którymkolwiek
pokrętłem.
1. Obróć pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest tryb Eco, włączone oświetlenie piekarnika zostanie zgaszone po
1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i uruchomione ponownie po każdym działaniu użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JASNOSC".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
3
3
3
3
3
3
3
3
3
PL31
TABELA OPISU FUNKCJI PIEKARNIKA
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF (WYŁĄCZENIE) Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIAL FUNCTIONS (FUNKCJE SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec
wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.: mięs, potraw smażonych,
zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się,
gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość wyrastania,
funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić
ciasto na poziomie 2. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Przygotowywanie pieczeni z nadzieniem lub porcji mięsa na jednej półce. Funkcja ta
wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu
przesychaniu potraw. Podczas pieczenia przy włączonej funkcji ECO oświetlenie piekarnika jest
wyłączone, ale można je tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby zapewnić
maksymalną wydajność zużycia energii, zaleca się nieotwieranie drzwiczek podczas cyklu
pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(GRZANIE
GÓRA+DÓŁ)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 2. poziomu. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym poziomie.
Należy używać drugiej półki. Podgrzać piekarnik przed pieczeniem.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch łkach. Potrawy mogą być różne, lecz muszą
wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Podczas pieczenia na
jednej półce zaleca się korzystanie z poziomu 2. Gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach,
zaleca się użycie poziomu 1. i 3. oraz wstępne nagrzanie piekarnika.
MAXI COOKING
(MAXI COOKING)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w zależności
od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas
pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do zapiekania warzyw oraz
do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. Podczas grillowania mięs
zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3.
poziomie i wlać ok. pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym
poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę
na poziom 1 lub 2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować
rożen, pod warunkiem, że dostępne są odpowiednie akcesoria.
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Do regulacji ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność sygnału dźwiękowego,
oszczędność energii).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej funkcji istnieją dwa
programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy tylko wskazać żądane wartości (temperatura
oraz czas), a piekarnik automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie
piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
PL32
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poz.
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe
Tak 2 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
Tak 1-3 160-180 30-90
Poziom 3: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 2 160-200 35-85
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
Tak 1-3 160-200 35-90
Poziom 3: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
Tak 2 170-180 15-45 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 160-170 20-45
Poziom 3: ruszt
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do ciast
Ptysie
Tak 2 180-200 30-40 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 180-190 35-45
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do ciast
Bezy
Tak 2 90 110-150 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 90 130-150
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do ciast
Chleb / Pizza / Focaccia
Tak 2 190-250 15-50 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 190-250 25-50
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do ciast
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30 Ociekacz/blacha do ciast
Mrożone pizze
Tak 2 250 10-15
Poziom 2: tacka do ociekania/
blacha do ciast lub ruszt
Tak 1-3 250 10-20
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do ciast
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne,
quiche)
Tak 2 180-190 35-45 Tortownica na ruszcie
Tak 1-3 180-190 45-60
Poziom 3: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tortownica na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie/Krakersy
Tak 2 190-200 20-30 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-3 180-190 20-40
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania/
blacha do ciast
PL33
Lasagne/Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
Tak 2 190-200 45-65 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Baranina/Cielęcina/
Wołowina/Wieprzowina
1kg
Tak 2 190-200 70-100 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Kurczak / Królik / Kaczka
1kg
Tak 2 200-230 50-100 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg Tak 1/2 190-200 80-130 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
Tak 2 180-200 40-60 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 170-190 30-60 Blacha na ruszcie
Tos ty - 4 3 (wysoki) 2-5 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 2 (średni) 20-35
Poziom 4: ruszt (obrócić potra
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poziom 3: ociekacz napełniony
wodą
Kiełbaski/Szaszłyki/
Kotlety/Hamburgery
- 4
2-3 (średni -
wysoki)
15-40
Poziom 4: ruszt (obrócić potra
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poziom 3: ociekacz napełniony
wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (średni) 50-65
Półka 2: ruszt (obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Poziom 1: ociekacz napełniony
wodą
3 (wysoki) 60-80
Półka 2: ren
(jeśli jest w zestawie)
Poziom 1: ociekacz napełniony
wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 2 2 (średni) 35-45
Blacha na ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 2 2 (średni) 60-90
Ociekacz lub blacha na ruszcie (w
razie potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 2 2 (średni) 45-55
Ociekacz / blacha do ciasta (w
razie potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 2 3 (wysoki) 10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-3 200 50-100*
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100*
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-3 180 30-50*
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poz.
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
PL34
Pieczenie nadziewane - 3 200 80-120* Ociekacz lub blacha na ruszcie
Kawałki mięsa (królik,
kurczak, jagnię)
- 3 200 50-100* Ociekacz lub blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poz.
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
* Czas pieczenia jest przybliżony. Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych
preferencji.
PL35
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodne z normami IEC 60350-1:2011-12 i DIN 3360-12:07:07)
W tabeli podano zalecane funkcje i temperatury pieczenia umożliwiające uzyskanie optymalnych rezultatów dla wszystkich
przepisów. Jeśli pieczenie ma przebiegać tylko na jednej półce z użyciem termoobiegu, należy umieścić potrawę na drugiej
półce i wybrać temperaturę zalecaną dla funkcji "FORCED AIR" (TERMOOBIEG) przy pieczeniu na więcej niż jednej półce.
Informacje w tabeli nie uwzględniają używania prowadnic. Testy należy wykonywać bez prowadnic.
*W przypadku grillowania należy pozostawić 3–4 cm wolnej przestrzeni z przodu, aby ułatwić wyjęcie.
Klasa energooszczędności (zgodnie z normą EN 60350-1:2013-07)
Aby wykonać test, należy użyć odpowiedniej tabeli.
Przepis Funkcja Nagrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Tem p.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
Tak 2 170 15–25
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 150 30–45
Półka 3: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
Tak 3 170 20–30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 160 25–35
Półka 3: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt beztłuszczowy Tak 2 170 30–40 Forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 jabłeczniki
Tak 2 185 60–75 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1–3 175 70–90
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost* - 4
3
(wysoka)
3–5 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery* - 4
3
(wysoka)
30–40
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto drożdżowe
Tak 2 180 30–40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 160 55–65
Półka 3: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 170 110–150 Półka 2: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
Tak 2 170 35–45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1–3 170 40–50
Półka 3: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
PL36
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach
jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania (gdy jest
przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo
stosować niższe sugerowane wartości, a później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się
stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu.
Można stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia nieco się wtedy
wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru
akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji "FORCED AIR" (TERMOOBIEG) można jednocześnie piec różne potrawy (np.: ryby i warzywa), przy czym
potrawy te muszą wymagać tej samej temperatury i muszą być ułożone na różnychłkach. Wyjąć potrawy, które wymagają
krótszego pieczenia, i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko poziomie. Stosować formy z
ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję
Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu ciasta. Jeśli
patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub zmniejszyć ilość płynu
lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają funkcji "PIECZ. KONWEKCYJNE". Jeśli spód ciasta
będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed
włożeniem nadzienia.
Mięso
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W
przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia nieco rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń
jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość.
Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je
odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok – należy do niego wlać pół litra wody i umieścić
bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć mięso na szpikulec
rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że jest unieruchomione przed włożeniem
szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość
dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na pierwszej półce ociekacza, do którego należy wlać pół litra wody.
Szpikulec posiada plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia
dodać mozzarellę na pizzę.
Funkcja Wyrastanie
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. Czasy wyrastania w takiej funkcji skracają się o
ok. jedną trzecią w porównaniu do wyrastania w temperaturze otoczenia (20-25°C). Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to
ok. jedna godzina.
RADY I SUGESTIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Whirlpool AKZ 560/NB instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla