PL31
TABELA OPISU FUNKCJI PIEKARNIKA
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF (WYŁĄCZENIE) Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIAL FUNCTIONS (FUNKCJE SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec
wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.: mięs, potraw smażonych,
zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się,
gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość wyrastania,
funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić
ciasto na poziomie 2. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Przygotowywanie pieczeni z nadzieniem lub porcji mięsa na jednej półce. Funkcja ta
wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu
przesychaniu potraw. Podczas pieczenia przy włączonej funkcji ECO oświetlenie piekarnika jest
wyłączone, ale można je tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby zapewnić
maksymalną wydajność zużycia energii, zaleca się nieotwieranie drzwiczek podczas cyklu
pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(GRZANIE
GÓRA+DÓŁ)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 2. poziomu. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym poziomie.
Należy używać drugiej półki. Podgrzać piekarnik przed pieczeniem.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą być różne, lecz muszą
wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Podczas pieczenia na
jednej półce zaleca się korzystanie z poziomu 2. Gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach,
zaleca się użycie poziomu 1. i 3. oraz wstępne nagrzanie piekarnika.
MAXI COOKING
(MAXI COOKING)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w zależności
od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas
pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do zapiekania warzyw oraz
do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. Podczas grillowania mięs
zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3.
poziomie i wlać ok. pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym
poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę
na poziom 1 lub 2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować
rożen, pod warunkiem, że dostępne są odpowiednie akcesoria.
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Do regulacji ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność sygnału dźwiękowego,
oszczędność energii).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej funkcji istnieją dwa
programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy tylko wskazać żądane wartości (temperatura
oraz czas), a piekarnik automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie
piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.