Whirlpool AKZM 657/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja
PL21
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL22
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie doytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0–3 lat) i małe dzieci
(w wieku 3–8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez
nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
PL23
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
PL24
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka
znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL25
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE
w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami),
Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej ("EMC") nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
WAŻNE: podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu
automatycznego odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza").
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się " " oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
"Instrukcji wyszukiwania usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL26
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów
wejdzie przez przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu
wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane,
mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy
jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej
zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby
ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory urządzenia.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.)
może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych
(jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz
szorstkich gąbek do mycia naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ
mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu ostygnąć, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL27
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza:
Funkcja ta pozwala na usunięcie zabrudzeń, jakie powstały podczas pieczenia. Zabrudzenia spalają się
(w temperaturze około 500°C), wytwarzając osady, które po wystygnięciu piekarnika z łatwością można
usunąć wilgotną gąbką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie
w razie dużej ilości zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia.
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania
cyklu automatycznego czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone.
Przed włączeniem funkcji pirolizy należy wyjąć wszystkie akcesoria (również kratki boczne).
Aby zapewnić optymalne oczyszczenie drzwi piekarnika, przed użyciem funkcji pirolizy należy
usunąć najgorsze zabrudzenia za pomocą wilgotnej gąbki.
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolizy:
1. Cykl ekonomiczny (CZYSZ. PIRO EXPRESS/TRYB EKO): zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25% w
porównaniu do standardowego cyklu pirolitycznego. Cykl należy przeprowadzać regularnie (po co
najmniej 2–3 pieczeniach mięsa).
2. Cykl standardowy (PIRO): gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika.
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia,
na wyświetlaczu pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia.
UWAGA: podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich
otworzyć, dopóki temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy.
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas
trwania cyklu pirolizy.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
PL28
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25–40 W/230 V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40 W/230 V,
typ G9, T300°C.
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest
odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE)
Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL29
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Panel
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. TACKA DO OCIEKANIA: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako
forma do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO CIAST: służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
D. ROŻEN: do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu; umożliwia ich równomierne dopieczenie.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NIEWCHODZĄCE W ZAKRES DOSTAWY
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D
PL30
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI: włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA:dwa pokrętła są wysuwane. Wcisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik: na wyświetlaczu
pojawiają się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECIALS (SPECJALNE), SETTINGS
(USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA, AUTOMATIC OVEN CLEANING (CZYSZCZENIE AUTOMATYCZNE).
UWAGA:Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.35.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna CHLEB/PIZZA
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego pieczenia (pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy
H. Przyrumienienie
I. Specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA – USTAWIANIE JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się komunikat ENGLISH.
Obracać pokrętłem nawigacji dopóki nie zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć
przycisk , aby potwierdzić.
Rys. 1 Rys. 2
A
B C D
E
I H G F
PL31
USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu żądanego języka należy ustawić aktualny czas. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na wybraną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli zaproponowane parametry odpowiadają żądanym, wcisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawi się napis
PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury zostanie on zastąpiony odpowiednią wartością
(np.200°C), czemu towarzyszyć będzie sygnał dźwiękowy . Po zakończeniu nagrzewania piekarnik
automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła przełącznika funkcji.
PL32
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA / OPÓNIONY START
WAŻNE:Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu:
FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA:W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując, że
ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia), wracając przyciskiem , zmieniając wartości pokrętłem nawigacji oraz potwierdzając
przyciskiem .
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godzina i 59 minut.
1. Gdy pokrętło przełącznika funkcji jest na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się "END" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego funkcje specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "ROZMRAZANIE"
oraz symbol tej funkcji.
PL33
2. Przewinąć listę funkcji pokrętłem nawigacji. ROZMRAZANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE,
WYM. OBIEG ECO
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIENIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: " ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
przeprowadzić jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch automatycznych
funkcji pieczenia - "chleb" oraz "pizza".
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : Na wyświetlaczu pojawi się napis "CHLEB", a obok
niego komunikat AUTO.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać funkcję.
3. Ustawić przy pomocy pokrętła nawigacji żądaną temperaturę (w przedziale od 180°C do 220°C) i
zatwierdzić wybór przyciskiem .
4. Ustawić przy pomocy pokrętła nawigacji żądany czas pieczenia i wcisnąć przycisk , aby pieczenie
się rozpoczęło.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : Na wyświetlaczu pojawi się napis "CHLEB". Aby
wybrać funkcję "PIZZA", należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: Na wyświetlaczu pojawi się napis "PIZZA"-
3. Wcisnąć przycisk , aby wybrać funkcję:
4. Ustawić przy pomocy pokrętła nawigacji żądaną temperaturę (w przedziale od 220°C do 250°C) i
zatwierdzić wybór przyciskiem .
5. Ustawić przy pomocy pokrętła nawigacji żądany czas pieczenia i wcisnąć przycisk , aby pieczenie
się rozpoczęło.
USTAWIENIA
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis JEZYK
2. Wcisnąć , aby przejść do ustawienia.
3. Obracać pokrętłem nawigacji dopóki nie zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć
przycisk potwierdzenia .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ZEGAR". Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
PL34
Eco
Jeżeli wybrana jest opcja (WŁĄCZONY) trybu ECO, jasność wyświetlacza zostaje zmniejszona, a po
3 minutach od przejścia w tryb gotowości wyświetlany jest zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji
na wyświetlaczu, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić pokrętłem
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem.
Jeżeli podczas pieczenia włączony jest tryb ECO, oświetlenie piekarnika zostanie wyłączone po 1 minucie
od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON".
2. Wcisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Wł./Wył.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JASNOSC".
2. Wcisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE PIEKARNIKA
Opis tej funkcji - patrz rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na str.35.
Aby włączyć cykl automatycznego czyszczenia piekarnika (pirolizy), należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat PYRO.
2. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl pirolizy.
Aby wybrać pirolizę Eko, obrócić pokrętło nawigacji: u dołu wyświetlacza, po prawej stronie, pojawia się
komunikat ECO. Wcisnąć przycisk i uruchomić skrócony program.
Podczas trwania pirolizy drzwi piekarnika są automatycznie blokowane, a na wyświetlaczu pojawia się
symbol . Drzwi są zablokowane również po zakończeniu cyklu czyszczenia: na wyświetlaczu pojawia się
komunikat "COOL", informując o trwaniu fazy chłodzenia piekarnika. Po osiągnięciu bezpiecznej
temperatury gaśnie na wyświetlaczu symbol i pojawia się komunikat "END".
UWAGA:jeśli automatyczna procedura kontroli blokady drzwi nie przebiegła prawidłowo, na
wyświetlaczu pojawia się symbol . Jeśli natomiast drzwi będą zamknięte w związku z awarią systemu
blokady, na wyświetlaczu pojawi się symbol oraz komunikat "DRZWI ZAMKNIETE". W takim przypadku
zwrócić się do serwisu.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się klucz.
Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, piekarnik można wyłączyć ustawiając
pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji, jednakże, należy ponownie ustawić wcześniej wybraną funkcję.
PL35
TABELA OPISÓW FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.:
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji ECO oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Aby zapewnić niskie zużycie energii, nie należy otwierać
drzwi piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się umieszczanie potraw na
3. poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3. poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem do niego potrawy.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Podgrzać piekarnik przed
pieczeniem.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą
być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.
ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub
przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. lub 5.
Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie
zbierał ociekający sok. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej
około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia
drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający sok. Włożyć tackę na poziom 1 lub 2, wlewając
do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas
pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą funkcją
można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są odpowiednie
akcesoria.
PL36
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Służy do konfigurowania ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność,
głośność sygnału dźwiękowego, tryb ekologiczny).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości chleba i pizzy. W ramach tej
funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik
automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Umieścić ciasto
na poziomie 2 po uprzednim nagrzaniu piekarnika.
STARCLEAN™
Cykl pozwalający usuwać w bardzo wysokiej temperaturze (circa 500°C)
zabrudzenia powstałe podczas pieczenia. Można wybrać jeden z dwóch
cykli czyszczenia automatycznego: pełny cykl (PYRO) oraz skrócony cykl
(ECO). Zaleca się stosowanie cyklu pełnego jedynie w razie bardzo
zabrudzonego piekarnika, a cyklu skróconego - jeśli z tej funkcji korzysta
się regularnie.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI (Cd.)
PL37
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
Tak 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 3 160-200 30-85
Tacka do ociekania/blacha do
ciast lub tortownica na ruszcie
Tak 1-4 160-200 35-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
Tak 3 170-180 15-45
Tacka do ociekania/blacha do
ciast
Tak 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: ruszt
Poz. 1: tacka do
ociekania/blacha do ciast
Ptysie
Tak 3 180-200 30-40
Tacka do ociekania/blacha do
ciast
Tak 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do
ociekania/blacha do ciast
Bezy
Tak 3 90 110-150
Tacka do ociekania/blacha do
ciast
Tak 1-4 90 130-150
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do
ociekania/blacha do ciast
Chleb / Pizza /
Focaccia
Tak 1/2 190-250 15-50
Tacka do ociekania/blacha do
ciast
Tak 1-4 190-250 20-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do
ociekania/blacha do ciast
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Ociekacz/blacha do ciast lub
ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30 Ociekacz/blacha do ciast
Mrożone pizze
Tak 3 250 10-15
Poz. 3: tacka do
ociekania/blacha do ciast lub
ruszt
Tak 1-4 250 10-20
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do
ociekania/blacha do ciast
Słone ciasta (placek
z warzywami,
quiche)
Tak 2/3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
Tak 1-4 180-190 45-60
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie / Słone
paluszki
Tak 3 190-200 20-30
Tacka do ociekania/blacha do
ciast
Tak 1-4 180-190 20-40
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do
ociekania/blacha do ciast
PL38
Lasagne / Zapiekany
makaron /
Cannelloni /
Zapiekanka
Tak 3 190-200 45-65
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie
Baranina / Cielęcina /
Wołowina /
Wieprzowina 1 kg
Tak 3 190-200 80-110
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie
Kurczak / Królik /
Kaczka 1 kg
Tak 3 200-230 50-100
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg Tak 2 190-200 80-130
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie
Ryba pieczona /
w folii (filet,
wcałości)
Tak 3 180-200 40-60
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie
Nadziewane
warzywa (pomidory,
cukinie, bakłażany)
Tak 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tosty - 5 3 (Wysoka) 3-6 ruszt
Filety / kawałki ryb - 4 2 (Średnia) 20-30
Poz. 4: ruszt (obrócić potra
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poz. 3: tacka do ociekania
napełniona wodą
Kiełbaski / Szaszłyki
/ Kotlety /
Hamburgery
- 5
2-3
(Średnia-
Wysoka)
15-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potra
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poz. 4: tacka do ociekania
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (Średnia) 55-70
Poz. 2: ruszt (obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Poz. 1: tacka do ociekania
napełniona wodą
3 (Wysoka) 60-80
Poz. 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poz. 1: tacka do ociekania
napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 3 2 (Średnia) 35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 3 2 (Średnia) 60-90
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 2 (Średnia) 45-55
Tacka do ociekania lub blacha
do ciast (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 3 (Wysoka) 10-25
Tacka do ociekania lub blacha
na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL39
* Czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawy wyjmuje się w różnym czasie w zależności od osobistych
preferencji.
Lasagne & Mięsa Tak 1-4 200 50-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub
blacha na ruszcie
Mięsa & Ziemniaki Tak 1-4 200 45-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub
blacha na ruszcie
Ryby & Warzywa Tak 1-4 180 30-50*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub
blacha na ruszcie
Pieczone potrawy
nadziewane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnięcina)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL40
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodne z normami IEC 60350-1:2011-12 i DIN 3360-12:07:07)
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
Tak 3 170 15-25
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-4 150 25-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
Tak 3 170 20-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160 25-35
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy
Tak 2 170 30-40 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 160 35-45
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa jabłeczniki
Tak 2/3 185 70-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 175 75-95
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost** - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery** - 5
3
(Wysoka)
18-30
Półka 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
Tak 3 180 30-40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160 55-65
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 190 150-170 Półka 2: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
Tak 3 170 35-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160 40-50
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Whirlpool AKZM 657/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja