PL35
TABELA OPISÓW FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.:
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji ECO oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Aby zapewnić niskie zużycie energii, nie należy otwierać
drzwi piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się umieszczanie potraw na
3. poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3. poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem do niego potrawy.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Podgrzać piekarnik przed
pieczeniem.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą
być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.
ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub
przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. lub 5.
Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie
zbierał ociekający sok. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej
około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia
drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający sok. Włożyć tackę na poziom 1 lub 2, wlewając
do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas
pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą funkcją
można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są odpowiednie
akcesoria.