Russell Hobbs 18986-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi
42
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mace doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadace za ich bezpieczeństwo.
•Dzieci nie powinny używać lub bawić się urządzeniem.
•Przechowuj urządzenie i przewód z dala od dzieci.
& Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu miski i czyszczeniu,
ostrożnie obchodź się z nożami.
$ Nie wlewaj gorącego płynu (powyżej 40°C), gwałtownie
wytworzona para wodna może go wyrzucić.
2 Niewłaściwe użytkowanie urządzenia me spowodować
obrażenia ciała.
3 Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia,
wyjmij wtyczkę z gniazdka.
4 Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek odłączyć
urządzenie od sieci
5 Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
6 Jeżeli przewód zasilacy ulegnie uszkodzeniu, powinien b
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie wkładaj uchwytu w ciecz.
7 Ostrze rozdrabniacza jest ostre i obraca się z dużą prędkością.
8 Dlatego, w celu uniknięcia poważnych obrażeń:
a) nie włączać, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością
b) wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością
c) nie dotykać ostrza, nawet w trakcie czyszczenia
d) włączać wtyczkę do sieci bezpośrednio przed używaniem urządzenia
e) odłączyć natychmiast po użyciu
9 Nie używać rozdrabniacza do gorącego oleju - olej nawet umiarkowanie gorący może
spowodować poważne oparzenia.
10 Nie napełniaj miski niczym, co może oparzyć (tj. najlepsza temperatura cieczy poniżej 40 ° C).
11 Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
12 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
43
13 Nigdy nie używaj urdzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
14 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
5 ZAKŁADANIE/ZDEJMOWANIE PRZYSTAWEK
1 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2 Aby założyć nasadkę, nałóż ją na koniec uchwytu i przekręć w prawo.
3 Aby zdjąć przystawkę, nacisnąć przyciski na boku uchwytu i wyciągnąć przystawkę z
uchwytu.
C PRZYCISKI PRĘDKOŚCI
4 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
5 Naciśnij górny przycisk dla małych obrotów, zwolnij go, aby wyłączyć.
6 Naciśnij górny przycisk dla dużych obrotów, zwolnij go, aby wyłączyć.
7 Rozdrabniacz powinien pracować z dużą prędkością.
8 W przypadku trzepaczki, najpierw prędkość powinna być mała, do zamieszania składników,
potem dużą do miksowania.
9 ywając siekacz stosuj niskie prędkości dla grubszych kawałków i większe prędkości do
drobnego siekania.
10 Nie używać rozdrabniacza w sposób ciągły dłużej jak 3 minuty, trzepaczki dłużej jak 5 minut,
siekacza dłużej jak 30 sekund; silnik powinien stygnąć przez 3 minuty przed ponownym
włączeniem.
C ROZDRABNIACZ
11 Ogólnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera, szybciej i
z łatwiejszym zmywaniem - w kielichu można zrobi majonez, koktajle mleczne, napoje
owocowe. Składniki można miesz, ucierać na masę i puree w misce albo garnku, w krym
będą gotowane.
12 Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej
powierzchni i dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni
roboczej.
13 Nie należy zanurzać rozdrabniacza poniżej poziomu równoległej nasadki.
14 Przy używaniu w gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do
powierzchni - płyn może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
C TRZEPACZKA
15 Wcisnąć trzepaczkę w dno chwytacza trzepaczki.
16 Żeby zdjąć trzepaczkę, zwyczajnie ją wyciągnąć z chwytacza.
, Nie należy zanurzać trzepaczki powyżej poziomu chwytacza trzepaczki.
C SIEKACZ
17 Możesz użyć siekacza jako mini robota kuchennego.
18 Przytrzymać plastikową część siekacza – palce daleko od ostrzy.
19 Opuść do miski, na wrzeciono na dnie miski.
20 Dodaj składniki - nie wypełniaj miski powyżej znaku 450ml.
21 Załyć pokrywę miski - góra siekacza wchodzi w napę w dolnej części pokrywy.
22 Zamontować uchwyt na górnej części pokrywy miski.
instrukcja
rysunki
1 mała
2 duża
3 uchwyt
4 rozdrabniacz
5 ostrze
6 chwytacz trzepaczki
7 trzepaczka
8 pokrywa miski
9 siekacz
10 miska
11 kielich
` można myć w zmywarce
44
23 Używać siekacza impulsowo przez kilka sekund z przerwami, inaczej ryzykuje się nadmierne
rozdrobnienie żywności.
24 Oączyć uchwyt od prądu, a następnie zdjąć z pokrywy.
25 Podnieść ostrożnie pokrywę z miski - uwać, aby wszystkie krople ściekły do dzbanka.
26 Podnieść siekacz chwytając za jego część plastikową.
C KIELICH
27 Nie napełniaj kielicha więcej jak w połowie.
28 Ustawić na stabilnej, płaskiej powierzchni i przytrzymać wolną ręką.
29 Nie unosić ponad powierzchnię roboczą i nie trzymać go w ręku, jeśli się wyślizgnie, grozi
poranieniem.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
30 Wyłączyć urządzenie i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
31 Bardzo uważać na ostrza, nie dotykać ich ręką, użyć nylonowej szczoteczki do zmywania.
32 Powierzchnię uchwytu wytrzeć miękką wilgotną ściereczką.
33 Ostrze rozdrabniacza wymyć gorącą wodą z detergentem do naczyń przy pomocy
szczoteczki nylonowej.
34 Myć trzepaczkę, siekacz, miskę i kubek w cieej wodzie z mydłem.
35 Przetrzyj chwytacz trzepaczki i pokrywę dzbanka wilgotną szmatką.
36 Staraj się, aby części były suche, zawierają przekładnie do trzepaczki i miski.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
h = garść
c = ząbek(ki)
pesto z kolendry
2 h liście kolendry
2 c czosnek
60 g orzeszki pinii
125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej
miski. Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na
topping: średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 18986-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi