u
Odczekać 5 minut.
w
Wskaźnik temperatury ponownie pokazuje temperaturę.
5.2 Alarm otwartych drzwi*
W chłodziarce / komorze BioFresh i w zamrażalniku
Jeżeli drzwi są otwarte przez ponad 60 sekund,
rozbrzmiewa akustyczny sygnał ostrzegawczy.
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie automa-
tycznie, gdy drzwi zostaną zamknięte.
5.2.1 Wyłączanie alarmu otwartych drzwi
Akustyczny sygnał ostrzegawczy można wyłączyć przy otwar-
tych drzwiach. Wyłączenie dźwięku jest skuteczne tylko dotąd,
dopóki drzwi są otwarte.
u
Nacisnąć przycisk Alarm
Fig. 2 (11)
.
w
Sygnał ostrzegawczy otwartych drzwi milknie.
5.3 Alarm temperaturowy
Jeżeli temperatura mrożenia nie jest wystarczająco
niska, rozbrzmiewa akustyczny sygnał ostrzega-
wczy.
Jednocześnie miga wskaźnik temperatury i symbol
Alarmu
Fig. 2 (12)
.
Możliwymi przyczynami za wysokiej temperatury mogą być:
-
włożenie ciepłych, świeżych produktów spożywczych
-
dostanie się zbyt dużej ilości ciepłego powietrza do wnętrza
urządzenia podczas układania i wyjmowania żywności
-
brak prądu przez dłuższy czas
-
urządzenie jest uszkodzone
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie automatycznie, znika
symbol Alarmu
Fig. 2 (12)
i wskaźnik temperatury przestaje
migać, gdy temperatura będzie ponownie wystarczająco niska.
Jeżeli stan alarmu nadal się utrzyma: (patrz 7 Usterki) .
Wskazówka
Jeżeli temperatura nie jest wystarczająco niska możliwe jest
popsucie się żywności.
u
Sprawdzić jakość produktów spożywczych. Nie spożywać
popsutej żywności.
5.3.1 Wyciszanie alarmu temperatury
Akustyczny sygnał ostrzegawczy można wyłączyć. Gdy tempe-
ratura będzie ponownie wystarczająco niska, funkcja alarmu
jest ponownie aktywna.
u
Nacisnąć przycisk Alarm
Fig. 2 (11)
.
w
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie.
5.4 Chłodziarka
Przez naturalną cyrkulację powietrza w chłodziarce następuje
stworzenie różnych stref temperatury. Bezpośrednio nad płytą
oddzielającą od komory BioFresh i przy ściance tylnej jest
najzimniej. W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest
najcieplej.
5.4.1 Chłodzenie żywności
Wskazówka
Przy niewystarczającej wentylacji wzrasta zużycie energii,
a wydajność chłodzenia spada.
u
Nie blokować kratek wentylatora.
u
W górnej części i w drzwiach umieścić masło i konserwy.
(patrz 1 Prezentacja urządzenia)
u
Do pakowania produktów nadają się pojemniki wielokrot-
nego użytku z tworzywa sztucznego, metalu, aluminium,
szkła oraz folie zachowujące świeżość potraw.
u
Surowe mięso lub ryby należy zawsze przechowywać w
czystych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na najniższej
półce komory chłodniczej, tak aby zapobiegać stykaniu się z
innymi produktami spożywczymi lub ociekaniu na nie.
u
Produkty łatwo oddające lub przyjmujące zapachy i smaki
oraz również płyny należy przechowywać zawsze
w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem.
u
Przednią część dna chłodziarki można wykorzystywać
wyłącznie do krótkotrwałego przechowywania żywności, np.
podczas porządkowania lub sortowania. Nie pozostawiać
tam żadnych produktów, ponieważ po zamknięciu drzwi
produkty mogą zostać przesunięte do tyłu lub przewrócone.
u
Nie stawiać produktów spożywczych za blisko siebie, aby
zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
5.4.2 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
-
częstość otwierania drzwi
-
czas, w którym drzwi pozostają otwarte
-
temperatura pomieszczenia w miejscu ustawienia
-
rodzaj, temperatura i ilość żywności
Zalecane ustawienie temperatury: 5 °C
Temperatura może być zmieniana w sposób ciągły. Po osiąg-
nięciu ustawienia 3 °C proces ustawiania powraca do 9 °C.
u
Wywoływanie funkcji temperatury: Nacisnąć
przycisk ustawiania chłodziarki
Fig. 2 (3)
.
w
Na wskaźniku temperatury pojawia się migająca
dotychczasowa, ustawiona wartość.
u
Zmiana temperatury krokami po 1 °C: Dotąd
naciskać przycisk ustawiania chłodziarki
Fig. 2 (3)
, aż na wskaźniku temperatury pojawi
się żądana temperatura.
u
Płynne zmienianie temperatury: nacisnąć i przy-
trzymać przycisk.
w
Podczas ustawiania miga wybrana wartość.
w
Ok. 5 sekund po ostatnim wciśnięciu przycisku nowe usta-
wienie zostaje przejęte i wskazywana jest rzeczywista
temperatura. Temperatura wnętrza powoli ustawia się na
nową wartość.
5.4.3 SuperCool
Funkcja SuperCool powoduje włączenie najwyższej wydajności
chłodzenia. Dzięki temu można osiągnąć niższe temperatury:
-
w komorze chłodziarki
Z funkcji SuperCool należy korzystać do szybkiego schła-
dzania dużej ilości żywności.
Włączenie funkcji SuperCool może spowodować uruchomienie
wentylatora*. Urządzenie pracuje z maksymalną wydajnością
chłodniczą, przez co odgłosy pracy agregatu chłodniczego
mogą być chwilowo głośniejsze.
SuperCool zwiększa zużycie energii.
Włączanie funkcji SuperCool
u
krótko nacisnąć przycisk SuperCool
Fig. 2 (4)
.
w
Na wskaźniku świeci symbol SuperCool
Fig. 2 (5)
.
w
Temperatura chłodzenia spada do najniższej wartości.
w
Funkcja SuperCool jest włączona.
w
Funkcja SuperCool wyłącza się automatycznie. Urządzenie
pracuje dalej normalnie w energooszczędnym trybie pracy.
SuperCool wcześniejsze wyłączanie
u
krótko nacisnąć przycisk SuperCool
Fig. 2 (4)
.
Obsługa
6 * zależne od modelu i wyposażenia